Lvům v Keni hrozí vyhynutí do dvaceti let

Nairobi - Populace lvů v Keni by mohla vyhynout do dvaceti let vinou klimatických změn, ničení jejich životního prostoru, nemocí a střetů s člověkem. Před nedobrou vyhlídkou varovala keňská organizace na ochranu divoké přírody. Lvi patří k takzvané velké pětici - spolu se slony, buvoly, levharty a nosorožci představují největší turistickou atrakci v keňských národních parcích. Tato východoafrická země, která je velkou měrou závislá na dolarech od turistů, v posledních sedmi letech ztratila každý rok v průměru 100 lvů. Z 2 749 lvů v roce 2002 jich nyní zůstává pouze kolem 2 000, upozornila Keňská služba pro divokou přírodu (KWS).

„Tendence poklesu lví populace je velmi zneklidňující a je zapotřebí vyvinout veškeré úsilí, aby Keňa stabilizovala svou populaci současných 2 000 lvů, nebo ji dokonce navýšila na ekologicky přijatelnou úroveň,“ zdůraznila KWS ve svém prohlášení.

Pohyb lvů budou monitorovat vysílačky

Keňští ochránci umístili na pět lvů vysílačky. Chtěli by tak nejen monitorovat jejich pohyb, ale také lépe porozumět střetům mezi lvy a lidmi v jihokeňském národním parku Amboseli. 

Pouhých 675 lvů žije podle KWS v národním parku Tsavo. Ten se proslavil dvojicí lidožravých lvů, jejichž oběťmi se stal velký počet dělníků pracujících na stavbě železnice v 90. letech 19. století. Lvi své oběti vytahovali v noci přímo z jejich stanů. Tato skutečná událost z parku Tsavo se stala námětem filmu Lovci lvů z roku 1996 s Vilem Kilmerem a Michaelem Douglasem v hlavních rolích.