Evropu zasáhla vlna veder, teploměry míří ke 40 stupňům

Madrid - Jihozápadní Evropu ochromuje vlna veder. Nejhorší situace je ve Španělsku, v Itálii a ve Francii, kde teploty šplhají až ke 40 stupňům Celsia. Některé francouzské okresy musely dokonce zavést druhý nejvyšší stupeň varování. Horké počasí má vydržet až do konce týdne. Podle meteorologů by se ale neměla opakovat vlna veder z roku 2003, kdy kvůli extrémně vysokým teplotám zemřelo nejméně 15 000 lidí.

V rozpálených ulicích středního Španělska se tetelí horký vzduch. Lidé hledají útočiště ve stínech a v kašnách na náměstí. „Teploty se tam aktuálně pohybují téměř na všech místech mezi 30 až 38 stupni,“ uvedla meteoroložka Barbora Tobolová.

Vedra udeřila i v Itálii. První vlna horkého vzduchu se převalila přes severoitalskou Bresciu. Meteorologové varují, že v úterý se teploty přehoupnou přes 36 stupňů ještě v osmi dalších městech. V Civitavecchii by měly dosáhnout dokonce 40 stupňů.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Úmorná horka sužují i Francii, kde zůstávají pláže přes den poloprázdné. „Lidé tráví všechen čas ve vodě nebo pod sprchou. Písek je tak horký, že se po něm skoro nedá jít. Má tak 50 stupňů,“ popisuje pronajimatel slunečníků Patrick Vincent.