Turecké čajovny bez cigarety – podle majitelů to je jejich likvidace

Ankara - Turečtí majitelé čajoven protestují proti zákazu kouření ve svých podnicích. Zákon platí měsíc a jeho dodržování kontroluje asi 5 000 lidí. Cigareta nebo vodní dýmka přitom patří ke každodennímu rituálu Turků. Podle statistik kouří polovina dospělých mužů. Velkého odpůrce má ale tento zlozvyk v premiéru Erdoganovi, který protikuřácký zákon prosadil.

Tomáš Laně, bývalý velvyslanec v Turecku, říká: „Pití čaje je celodenní rituál a kouření u toho je naprosto přirozené. Lidé zejména v oblastech, kde je nižší zaměstnanost, tráví v čajovnách celé dny. Omezení kouření tam bude mít velmi citelný dopad.“ 

A svědčí o tom i protesty podnikatelů, kteří měsíc po zavedení zákazu kouření namítají, že se jim již snížily zisky až na polovinu. Zákon nepovoluje totiž ani vybudovat pro kuřáky oddělené místnosti, a ti si proto raději návštěvu čajovny odpustí. 

Studio 6 o zákazu kouření v Turecku (zdroj: ČT24)

Turecká vláda už loni v květnu zavedla zákaz kouření v úřadech, dopravních prostředcích a na dalších veřejných místech. Úplný zákaz kouření v Evropě zatím platí v Irsku, Itálii nebo Turecku. Nyní plánuje zavést podobné omezení i španělská vláda.