V centru mexické drogové mafie došlo na krvavé přestřelky

Ciudad Juárez - Nejmíň 25 lidí přišlo o život při několika přestřelkách v severomexickém Ciudad Juárez. Podobné incidenty mají obvykle na svědomí drogové gangy, které bojují o ovládnutí lukrativních pašeráckých tras do Spojených států. Jen letos bylo v Ciudad Juárez zavražděno víc než 1 300 lidí. Mexická vláda do boje s drogovými kartely vyslala 10 tisíc vojáků a policistů.

Celkem osm mrtvých si vyžádal útok v jednom místním baru. Dovnitř vtrhlo komando šesti ozbrojenců, kteří nejdřív zastřelili majitele a jeho manželku, pak začali pálit i do hostů.

Další útok se odehrál v obci nedaleko Ciudad Juárez, tam vpadli do domu muži v černých uniformách a zabili celkem šest lidí. Další lidé pak umírali při přestřelkách v různých čtvrtích města.

Město Ciudad Juárez s 1,3 milionu obyvatel na hranici s Texasem naproti El Pasu má nejhorší vražednou bilanci v celé zemi. Je totiž centrem války mezi drogovými kartely, které pašují drogy do USA. Mexická vláda za poslední rok zesílila ofenzivu proti pašerákům drog, střety armády s drogovými kartely si od začátku roku vyžádaly už 10 tisíc obětí.