Chicago šetří, město si vzalo na den volno

Chicago - Severoamerické Chicago na jeden den omezilo služby veřejných úřadů. Snaží se tak snížit výdaje a bojovat s deficitem, který dusí městský rozpočet. Ten je 300 milionů dolarů, tedy asi 5 a půl miliardy korun. Ve městě nefungoval odvoz odpadků, veřejné knihovny nebo některá zdravotnická centra. Uspořit by to mělo víc než 8 milionů dolarů na výplatách. Podobná opatření v souvislosti s finanční krizí zavedla i jiná americká města.

V Chicagu včera nefungovaly téměř žádné služby provozované městem. Do práce museli jen policisté, hasiči a zdravotníci. Zbytek zaměstnanců města, tedy asi 11 tisíc lidí, zůstalo doma, měli neplacené volno. Své dveře v pondělí neotevřely žádné úřady, zavřená byla i knihovna. 

Město se rozhodlo na jeden den omezit služby, které financuje. Uspoří prý tak až 8,3 milionu dolarů. A to není v době krize málo. Částečně se tak podaří zalepit díru v rozpočtu. A protože se systém osvědčil, plánuje Chicago podobnou akci i na pátek po Dni díkůvzdání a na Vánoce. Podobně už omezují své služby i v Los Angeles a Milwaukee.