Izrael přestal schvalovat nové stavby na Západním břehu Jordánu

Jeruzalém - Izrael přestal schvalovat stavby nových budov v židovských osadách na Západním břehu Jordánu. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na nejmenované vládní činitele. Oficiálně však tyto kroky izraelská vláda zatím nepotvrdila. Americká administrativa v čele s prezidentem Barackem Obamou dlouhodobě poukazuje na to, že židovské osady na Západním břehu Jordánu jsou jednou z hlavních překážek v řešení izraelsko-palestinského problému. Washington proto žádá Izrael, aby stavby nových osad zastavil. Židovský stát to dosud odmítal.

Podle několika vládních zástupců ale Izrael zastavil schvalování nových stavebních projektů na sporném území, aby zmírnil silný mezinárodní tlak. Rozhodnutí sice nesplňuje všechny požadavky americké strany, neboť dříve schválené projekty se staví dál. Agentura AP přesto soudí, že by mohlo jít o pokus Izraele najít se Spojenými státy v tomto problému kompromis.

Izraelská vláda rozhodnutí přestat schvalovat nové stavby v Předjordánsku zatím oficiálně neoznámila. Dosud tvrdila, že stavební práce budou pokračovat, aby bylo vytvořeno bydlení pro další rodiny.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se nedávno vyslovil proti zastavení staveb, když uvedl, že je nepřijatelné, aby „Židé neměli právo žít a stavět ve východním Jeruzalémě“.

Vydáno pod