Vědci: Umírněné pití piva může pomoci zpevnit kosti

Madrid - Ženy, které si pravidelně dopřávají mírnou dávku piva, si zřejmě posilují kosti. Soudí tak španělští vědci, kteří ve své studii zjistili, že ženy pravidelně pijící pivo mají lepší hustotu kostí než ženy, které se tomuto nápoji vyhýbají. Odborníci ale zároveň upozorňují, že na lepší stav kostí mají vliv spíš rostlinné hormony obsažené v pivu než alkohol. Varují také, že pití více než dvou jednotek alkoholu denně naopak zřejmě kostem škodí. Standardně se za jednotku alkoholu považuje třetinka piva, 1,5 decilitru vína nebo 40 ml destilátu.

Ženy po menopauze často trpí osteoporózou, což je onemocnění kostní tkáně vedoucí ke zvýšené křehkosti kostí. Vědci hledají látky, které by mohly pomoci ženám udržet si pevné kosti i ve vysokém věku. 

Autoři studie z univerzity ve španělském Caceresu upozorňují, že nedoporučují nikomu pít pivo na podporu zdravých kostí. Na druhé straně ale zdůrazňují, že fytoestrogeny obsažené v pivu si zaslouží další výzkum. 

Do studie zahrnuli 1700 žen s průměrným věkem 48 let a ultrazvukem změřili hustotu kostí u prstů. Výsledek porovnali s dalšími faktory, jako je váha, věk a pití alkoholu. Zjistili, že ženy zařazené do kategorie „lehkých“ nebo „umírněných“ pivařek, to znamená, že nepily týdně více než 280 gramů alkoholu, což se rovná pěti jednotkám týdně, měly mnohem lepší hustotu kostí než ženy, které alkohol nepily vůbec. 

Jejich zjištění odpovídá dřívějším výzkumům, které dospěly k závěru, že pití v průměru osmi jednotek alkoholu týdně může být zdraví prospěšné. Upozorňují ale zároveň, že hranice mezi „zdravou“ a škodlivou dávkou alkoholu může být velmi jemná.

Vydáno pod