Moskevský veletrh má podpořit letecký průmysl, začal ale tragicky

Moskva - Na letišti Žukovskij blízko Moskvy začal Mezinárodní veletrh letecké a vesmírné techniky. Místní úřady si od jedné z největších akcí podobného druhu na světě slibují oživení ruského leteckého průmyslu. Už o víkendu ale poznamenala přípravu na show tragédie. Při nácviku akrobatického vystoupení se srazily dvě stíhačky, jeden z pilotů nehodu nepřežil.

Týdenní přehlídku nablýskaných strojů zahájil premiér Vladimir Putin. Veletrh je i jeho chloubou - má ukázat Rusko jako technickou velmoc. Putin ale také chce, aby zůstalo doménou ruských letadel. Domácím výrobcům slibuje silnou státní podporu. Ruští konstruktéři, kteří si donedávna nezadali se světovou elitou, přesto ztrácejí. Firma Suchoj sice na veletrhu poprvé i ve vzduchu představí nový dopravní letoun Superjet 100. Stroje Tupolev a Iljušin ale nechtějí ani ruské aerolinky. Zahájení veletrhu navíc zkalila i zpráva z Íránu - Teherán kvůli dvěma nedávným nehodám zakázal dovoz ruských letadel.

Tragická nehoda poznamenala také samotný nácvik slavnostního zahájení. V sobotu se srazily dva letouny Suchoj-27 elitní akrobatické skupiny Ruští rytíři, jeden z pilotů při havárii zahynul. Stíhačka navíc spadla mezi obytné domy a zranila pět lidí. „Tato tragédie nám ukázala, že nebe zůstává doménou statečných mužů,“ řekl k neštěstí Putin, který památku zkušeného pilota uctil minutou ticha.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Analytici předpokládají, že kvůli dopadům současné hospodářské krize na veletrhu nelze očekávat velké kontrakty. Týdenní akce tak zřejmě poslouží hlavně jako přehlídka pro státní a soukromé podniky, které se pohybují ve zbrojním odvětví.

Vydáno pod