USA zaznamenaly pozitivní kroky v otázce židovských osad

Washington/Tel Aviv - Spojené státy zaznamenaly pozitivní kroky v otázce sporných židovských osad na Západním břehu Jordánu. Po schůzce s egyptským prezidentem Husním Mubarakem to dnes ve Washingtonu podle agentury AP řekl americký prezident Barack Obama. Uvedl to v souvislosti s informacemi, že Izrael již delší dobu osadníkům nevydává nová stavební povolení.

Americký prezident naléhá na Izrael, aby výstavbu židovského osídlení zastavil. Obama chce do dvou let vyřešit izraelsko-palestinský problém. Osady, s jejichž budováním Palestinci nesouhlasí, jsou proto zdrojem napětí mezi USA a Izraelem.

Během schůzky s Mubarakem hledal Obama pomoc při řešení tohoto letitého a složitého problému. Jednaosmdesátiletý egyptský prezident na tiskové konferenci po jednání byl optimistický, když uvedl, že se věci pohybují správným směrem. Arabské země jsou podle něj připraveny pomoci Izraeli a Palestincům, pokud obnoví mírové rozhovory. Mubarak zároveň naznačil, že za dva roky hodlá opět kandidovat do svého úřadu.

Izrael v minulosti hájil právo na budování v osadách tím, že musí zajistit bydlení pro přibývající osadníky. Izraelská armáda v červenci vydala zprávu, z níž vyplývá, že v osadách žije přes 300 000 Židů a že se tam počet obyvatel zvýšil od ledna o 2,3 procenta. Na území zároveň žije asi 2,5 milionu Palestinců, kteří s ním počítají pro svůj případný stát.

Přestože Izrael navenek požadavky Spojených států odmítá, novou výstavbu na Západním břehu Jordánu prý zastavil. S odvoláním na izraelské úřady, mírové aktivisty i osadníky o tom dnes informovala agentura AP. Podle ní nejde o úplné zastavení výstavby, ale známku toho, že Izrael ve sporu se svým tradičním spojencem hledá kompromis.

Vydáno pod