OSN si dnes připomíná nelehký úděl humanitárních pracovníků

New York - OSN dnes poprvé slaví Světový den humanitárních pracovníků. Chce tak ocenit lidi, kteří pomáhají v krizových oblastech a jde jim při tom o život. Humanitární pracovníci působí v oblastech válečných konfliktů a stále častěji se stávají terčem únosů a cílených útoků - loni jich ve světě zemřelo 122, tedy víc než vojáků z mírových sil OSN. Datum světového dne nebylo vybráno náhodou – před šesti lety zahynulo 22 humanitárních pracovníků včetně šéfa mise v Iráku při útoku na ústředí OSN v Bagdádu.

Zaměstnanci OSN, Červeného kříže a dalších nevládních organizací čelí stále většímu násilí. OSN proto dnes oslavila jejich práci. „Tento den si připomínáme ty, kteří přišli během plnění svých úkolů o život. Chceme také znovu potvrdit závazek pomáhat lidem v nouzi kdekoli po světě. Utrpení jednoho je zodpovědností nás všech,“ prohlásil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Humanitární pracovníci budou potřeba stále více - podle odhadů OSN překročí letos počet hladovějících lidí poprvé v historii hranici jedné miliardy.

Hranice mezi vojenskými a humanitárními operacemi mizí

Impuls ke Světovému humanitárnímu dni dala vdova po speciálním vyslanci generálního tajemníka OSN v Iráku Sergiu Vieirovi de Mello, který se stal jednou z obětí bagdádského atentátu z 19. srpna 2003. 

Nárůst ztrát na životech humanitárních pracovníků je způsoben rozšiřováním působnosti pomocných organizací do nejnebezpečnějších oblastí světa. V oblastech, jako jsou Afghánistán, Dárfúr nebo Somálsko, se odehrávají dvě třetiny útoků. Vzrůstá však i počet přímých přepadení ozbrojenými skupinami, které se domnívají, že humanitární pracovníci stojí na nesprávné straně konfliktu, berou jim peníze a vliv v oblasti. Podle mluvčí OSN Elisabeth Byrsové se setřela hranice mezi vojenskými a pomocnými operacemi.

„Pro ozbrojence jsou velmi snadné cíle, útokem se mohou navíc rebelové zviditelnit. Nárůst vražd, zranění i únosů za posledních deset let je skutečně zarážející,“ okomentoval to mluvčí Světové zdravotnické organizace Paul Garwood.

Vydáno pod