Ve Schwalmtalu vraždil starý násilník

Berlín – Šíleným střelcem v městečku Schwalmtal na západě Německa, který včera zabil tři lidi a jednoho zranil, je údajně 71letý důchodce. Podle německých médií jde o známého násilníka, který ale nakonec z krvavého incidentu vyvázl bez zranění. K útoku došlo při schůzce jeho 44leté dcery s advokáty a odhadci, kteří jednali o prodeji jejího domu ve Schwalmtalu. Část výtěžku měl dostat její bývalý manžel. Důchodce kolem sebe začal bezhlavě střílet, pak se zabarikádoval v domě. Asi po třech hodinách se vzdal policii.

K činu se prý muž rozhodl proto, aby posunul kupředu vypořádání po dceřině rozvodu, které se táhlo několik let. Na tiskové konferenci v Düsseldorfu to dnes řekl šéf kriminální policie Jürgen Schneider.

Penzista v domě nebydlel a k dceři přijel den před schůzkou. Jednání o nemovitosti chvíli poslouchal, pak si přinesl pistoli a zastřelil oba právníky a jednoho z odhadců, druhého postřelil. Potom se zabarikádoval v domě, po třech hodinách se ale objevil u okna a bílým kapesníkem dával najevo, že se vzdává. Pistoli údajně vyhodil z okna na sousední pozemek, policie ji tam ale nenašla.

Rodinná tragédie v Schwalmtalu (zdroj: ČT24)

Pachatelova dcera vyvázla bez zranění. V domě byla v tu dobu i jeho manželka, obě ale odepřely výpověď. „Je těžké rekonstruovat, co se v domě vlastně stalo,“ podotkl Schneider. Policie nyní čeká na výsledky pitev a vyslýchá svědky.

Na schůzce měl původně být i bývalý manžel důchodcovy dcery, ale ze strachu nepřišel. Myslí si, že útok měl být namířen proti němu. Penzista prý nechtěl, aby ze získaných peněz jeho dcery něco dostal. Důchodcova dcera se svým mužem nežila od roku 2001, její manžel o pár let později požádal o rozvod. Spor o společné jmění se táhl a není vyřešen ani po loňském rozvodu. Bývalý muž měl hlavně rozbroje s tchánem. Střelec chtěl prý dosáhnout v jednání pokroku a potrestat osoby, které se na řešení záležitosti podílely.

Důchodce je známý násilník, před třemi lety se o něj zajímala policie kvůli fyzickému napadení. Na svou oběť tehdy zaútočil baseballovou pálkou. Jeho advokát ale předložil posudek, že penzista neodpovídá za své činy, takže bylo řízení zastaveno.

Rodinná dramata si již letos v Německu vyžádala několik obětí. V dubnu 68letá žena z Hamburku zastřelila svého o 11 let mladšího manžela, pak i sama sebe. V březnu v Hornsenu v Dolním Sasku muž začal ze žárlivosti střílet na svoji rodinu, přičemž zabil svoji partnerku, osmiletého syna a tři další děti těžce zranil. Nakonec spáchal sebevraždu. V únoru 51letý manžel v Hattingenu v Severním Porýní-Vestfálsku zastřelil svoji 39letou manželku a jejich desetiletou dceru. Žena ho chtěla opustit kvůli příteli z dřívějších let.

Němečtí policisté a záchranáři
Zdroj: ČT24
Vydáno pod