Pesimisté jsou náchylnější ke zlozvykům a umírají dříve

New York - Lidé, kteří jsou rození pesimisté, umírají obvykle dříve než jejich uvolněnější vrstevníci, protože s větší pravděpodobností propadají nezdravým zlozvykům jako kouření a nadměrné konzumaci alkoholu. Podle agentury Reuters to vyplývá ze studie amerických vědců z Purdueovy univerzity v Indianě. Badatelé se zaměřili na životní styl, návyky a úmrtnost lidí s charakterovými rysy spjatými se stresem a obavami.

„Výzkum ukazuje, že vyšší míra neurotičnosti může vést k dřívějšímu úmrtí, a my chceme vědět proč,“ řekl člen výzkumného týmu Daniel Mroczek. „Zjistili jsme, že lidé se sklonem k nadměrné zneklidněnosti či psychickému napětí snadněji sklouznou ke zlozvykům, jako je kouření, a tudíž dříve umírají.“

Vědci také dospěli k závěru, že neurotický člověk s velkou pravděpodobností propadá úzkosti a depresi, a snáze proto sáhne po tabáku, alkoholu nebo drogám jako k uklidňujícímu prostředku.

Lékaři chtějí na základě poznatků zlepšit prevenci

Studie, uveřejněná v srpnovém vydání odborného časopisu Journal of Research in Personality, konstatuje, že kouření z 25 až 40 procent souvisí s vysokou neurotičností a úmrtností. Zbývajících 60 procent nebylo vysvětleno, ale patrně je lze připsat na vrub biologickým či jiným faktorům souvisejícím s prostředím, s nimiž se neurotičtí jedinci setkávají, řekl Mroczek.

Lepší pochopení spojitosti mezi charakterovými rysy a fyzickým zdravím by podle vědce mohlo klinickým lékařům pomoci při zlepšování léčby a programů prevence.

Vydáno pod