Po tajfunu nabídla tchajwanská vláda demisi

Tchaj-pej - Část tchajwanské vlády včetně ministra obrany nabídla demisi. Reaguje tak na kritiku, která se na hlavy ministrů snesla kvůli tomu, že pomalu zareagovali na tajfun Morakot, který si 8. srpna vyžádal kolem pěti set obětí. Kvůli tajfunu poklesla popularita i prezidentovi.

Prezident Ma Jing-ťiou v úterý prohlásil, že pomalou reakci na katastrofu prošetří a začátkem září oznámí, zda a kdo je za ni zodpovědný. Oblast zasáhl Morakot 8. srpna, na Tchaj-wanu vyvolal nejhorší záplavy za půl století doprovázené ničivými sesuvy půdy.

Čína nabídla po katastrofě Tchaj-wanu pomoc obsahující mimo jiné 1 000 mobilních domků, 10 tisíc spacích pytlů a 10 tisíc pokrývek, stejně jako finanční pomoc ve výši 26 milionů dolarů.

Obyvatelé tchajwanského města Čchia-tchung se ale obávají pomoc přijmout. Odmítli provizorní přenosné domky, protože mají strach, že domky mohou obsahovat jedovaté chemikálie - především formalin, který může být nebezpečný ve vysokých dávkách. „I když jsou ty domy humanitárním darem, musíme v první řadě hledět na bezpečnost obyvatel,“ řekl místní radní Čchung Čchia-pchin.

Vydáno pod