Ve Francii zatkli tři údajné členy ETA

Madrid - Francouzská policie zatkla tři muže, kteří zřejmě patří ke španělské separatistické organizaci ETA. Zadržení měli u sebe střelné zbraně, rozbušky a falešné dokumenty. Současně na jihu Francie našli policisté přes 100 kilogramů výbušnin. Podle španělského ministerstva bezpečnosti byl mezi zadrženými i nejhledanější člen organizace ETA. Seznam podezřelých byl zveřejněn po atentátu na Mallorce, kdy přišli o život dva policisté.

Údajní členové ETA byli zajištěni v zimním lyžařském středisku Le Corbier Villarembert na jihovýchodě Francie. Jejich zatčení následovalo po měsících vyšetřování ve spolupráci se španělskou policií.

Španělští a francouzští policisté navíc dnes odpoledne objevili ve Ferrieres na jihu Francie u španělských hranic přes 100 kilogramů výbušnin patřících pravděpodobně ETA.

Organizace ETA (Baskicko a jeho svoboda) bojuje od roku 1968 za samostatný stát Basků, který by se měl podle ní skládat ze španělských provincií Álava, Vizcaya, Guipúzcoa a Navarra a z francouzských provincií Labourd (podle Basků Lapurdi), Basse-Navarre (Behe-Nafarroa) a Soule (Zuberoa). Za dobu svého boje připravila ETA o život přes 800 lidí.

V posledních dvou letech byla organizace značně oslabena opakovanými policejními zásahy a zatýkáním, a to jak ve Španělsku, tak ve Francii. Například v červenci byli zadrženi tři údajní aktivisté ETA u Pau na jihozápadě Francie.