Radar mimo hru? Washington uvažuje o mobilním systému

Washington/Brusel - Americký výrobce letecké techniky Boeing představil návrh na vybudování mobilního protiraketového štítu, který by dle potřeby byl letecky přemísťován na konkrétní základny NATO. Podle plánů by protiraketové zařízení mohlo být použito do 24 hodin na kterémkoli z vytyčených míst a bylo levnější, než stávající plán protiraketové obrany. Podle něj Spojené státy uvažují o vybudování radarové základny v Česku a umístění protiraketových střel v Polsku.

Štít by mezi základnami NATO přepravovaly speciální nákladní letouny Boeing. Podle plánů Boeingu by štít mezi základnami NATO přepravovaly nákladní letouny Boeing C-17. Po příletu na základnu by bylo rychle vztyčeno na zhruba dvacetimetrovém vlečném přívěsu. Systém by měl poskytnout ochranu Spojeným státům a evropským zemím. Viceprezident Boeingu Greg Hyslop také uvedl, že mobilní systém může být využit, když se stálé základny ve střední Evropě nepodaří prosadit z politických či finančních důvodů.

Pentagon o plánu ví - a možná ušetří

Společnost již o svém návrhu informovala Pentagon a projekt by mohla dokončit do roku 2015. Mobilní štít by podle Hyslopa mohl být pravděpodobně sestaven za nižší náklady než protiraketový systém v ČR a Polsku, jehož cena by podle amerických úřadů mohla přesáhnout jednu miliardu dolarů (asi 18 miliard korun).

Mobilní protiraketový štít souvisí se snahou americké vlády zmírnit obavy Ruska, že systém zamýšlený v Česku a Polsku, který iniciovala administrativa bývalého prezidenta USA George Bushe, je namířený proti němu. Moskva považuje snahy Washingtonu za ohrožení vlastní bezpečnosti a hrozí dalším ochlazením vzájemných vztahů.

Stojí za návrhem ambice Boeingu?

O vlastním obraném systému přitom neuvažují jen Spojené státy, ale i celá Severoatlantická aliance. Ta nyní na plánech vlastní protiraketové architektury pracuje a zvažuje i případného zapojení i amerického radaru v Česku a protiraket v Polsku. K tomuto systému, který by však nepokryl celou Evropu, by se pak měly přidávat další doplňkové systémy, o nichž se nyní diskutuje.

Podle České tiskové kanceláře nejmenovaný zdroj z NATO potvrdil, že by k stávajícím variantám mohl být přidán i plán Boeingu. Návrh mobilního systému by však podle zdroje mohla mít i jiné ekonomické pozadí – snahu společnosti „zůstat ve hře“, neboť v USA se nyní kvůli tíživé hospodářské krizi škrtají či přehodnocují výdaje na obranné projekty.

Vydáno pod