V Číně se přes 1300 dětí otrávilo olovem

Peking - Přes 1300 dětí žijících nedaleko továrny na zpracování manganu v provincii Che-nan onemocnělo po kontaminaci olovem. Jejich rodiče proto chtějí před továrnou protestovat. Nejde totiž o první případ otravy olovem. Touto látkou, která napadá reprodukční a nervový systém, se v Číně kontaminovaly desítky lidí již před měsícem. V provincii tak sílí napětí mezi místní vládou a obyvateli. Úřady už továrnu zavřely a dva její manažeři jsou stíháni.

Protesty proti špatnému zabezpečení továrny propukly ve městě Wen-pching, kde se nachází továrna na zpracování manganu. Asi tisícovka demonstrantů zablokovala silnici a napadala policejní auta. Chtěli tak upozornit na to, že děti onemocněly po kontaminaci olovem. Továrna už byla uzavřena a dva její vedoucí představitele zadržela policie.

Otrava olovem byla zaznamenána před časem i v severočínské provincii Šan-si. Zde onemocnělo nejméně 615 ze 731 dětí žijících ve dvou vesnicích nedaleko továrny na zpracování olova a zinku. Zdravotníci asi u stovky dětí diagnostikovali velmi vážnou otravu olovem. Dalších 600 dětí na výsledky testů ještě čeká.

Únik nebezpečných odpadů? V Číně nic neobvyklého

Otrava olovem může poškodit nervový a reprodukční systém, vyvolat vysoký krevní tlak, chudokrevnost, ztrátu paměti a v krajních případech oběti upadají do kómatu a následně umírají.

V provincii Chu-nan se navíc na začátku minulého měsíce několik stovek lidí otrávilo kadmiem a indiem. Celkem zemřelo 5 lidí. Místní chemická továrna, která produkuje tyto chemické látky pro výrobu plazmových obrazovek, vypouštěla odpad přímo do řeky a do půdy.

Úniky nebezpečných odpadů jsou v Číně poměrně časté. Příčinou je většinou laxní přístup k bezpečnostním i dalším pravidlům i neškolenost dělníků.