Taliban naplňuje hrozbu, volby v Afghánistánu provází násilí

Kábul – Prezidentské volby v Afghánistánu provázejí útoky ozbrojenců hnutí Taliban. I přes zvýšená bezpečnostní opatření se jim v hlavním městě Kábulu podařilo obsadit budovu nedaleko policejní stanice. V hlavním městě došlo na přestřelku. Také na jihu země došlo k několika raketometným útokům. Volební účast je ale i přesto zatím uspokojivá. Prezident a jeden z volebních favoritů Hamíd Karzáí označil volby za úspěšné, přestože podle jeho slov došlo v patnácti provinciích k 73 ozbrojeným útokům.

Dnes ráno se po celém Afghánistánu otevřely volební místnosti. Podle českého velvyslance v Afghánistánu Jířího Nekvasila se do volebních místností dostavil běžný počet voličů. To potvrdil i mluvčí mise OSN v Kábulu Aleem Siddique: „Zaznamenali jsme řadu útoků především na jihu a východě země. Ale vidíme fronty lidí vytvářející se před hlasovacími stanicemi na severu a také v hlavním městě - a co je povzbudivé, rovněž na východě.“ Volební místnosti se ve 13:00 SEČ zavřely, lidé, kteří ale čekali ve frontě před nimi, mohou ještě dovolit.

Na jihu země je podle agentur situace méně optimistická. Podle oficiálního volebního činitele, který si nepřál být jmenován, se účast v Kandaháru, hlavním městě stejnojmenné provincie, zdá být nižší o 40 procent ve srovnání s předchozími prezidentskými volbami v roce 2004.

Afghánci se zde zřejmě nechali zastrašit hrozbami povstalců. Taliban varoval dlouho dopředu, že učiní, co bude v jeho silách, aby volby překazil. „Varovali jsme všechny, ať už voláním z mešity nebo rozdáváním letáků, aby k volbám nechodili. Budeme na místa, kde se hlasuje, útočit,“ prohlásil vůdce Talibanu v provincii Vardak. A zatím svůj „slib“ povstalci plní.

K ozbrojeným útokům došlo i přes zvýšená bezpečnostní opatření přímo v Kábulu, kde vybuchlo nejméně 5 náloží a policie zastřelila dva útočníky. Povstalci raketami ostřelovali i Kandahár. Dvě rakety dopadly také v blízkosti hlasovací stanice v Kunduzu na severu země. Další útok byl zacílen na hlasovací místnost v provincii Ghazní jihozápadně od Kábulu. 

Asi dvě desítky raket dopadly na Laškargáh, centrum provincie Hílmand. Jedna střela zasáhla prostor blízko hlasovací místnosti a zabila jedno dítě. V severoafghánské provincii Baghlán bylo kvůli útoku ozbrojenců uzavřeno 14 hlasovacích místností a při přestřelce zabili povstalci policejního šéfa města Baghlán a několik policistů. „Některé hlasovací místnosti jsou otevřené za přítomnosti našich bezpečnostních sil, ale nikdo nepřichází volit,“ cituje agentura AP provinčního volebního činitele Abdula Málika.

K útokům dochází, i když hlasování provázejí zvýšená bezpečnostní opatření. V hlavním městě Kábulu zůstaly uzavřeny obchody i podniky a v ulicích hlídkují policejní hlídky.   

Už ráno odvolil dosavadní prezident Hamíd Karzáí. „Věřím, že miliony našich občanů přijdou volit stabilitu země, mír a pokrok. Měli by přijít a volit s důvěrou a nadějí v lepší budoucnost. Žádám všechny, aby přišli k volbám, protože je to dobré pro nás všechny,“ prohlásil, než odevzdal svůj hlas. Následně ukázal novinářům prst nabarvený červeným inkoustem. Tím jsou označeni všichni Afghánci, kteří již volili, má se tak zabránit falšování hlasů.

Vydáno pod