Chávez nenávidí golf, je to prý buržoazní sport

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez má dalšího nepřítele, tentokrát je to golf. Chávez ho považuje za buržoazní sport a lidi pohybující se po „greenu“ na vozíku za lenochy. Oznámil to veřejnosti v televizním projevu. Podle něj by se na travnatých plochách mohly postavit bytové domy pro chudší lidi. Milovníci golfu tak nebudou ve Venezuele vítáni. Chávez chce zavřít dvě nejlepší golfová hřiště v zemi. Šest už jich zrušil v posledních letech.

„Golf je buržoazní sport,“ prohlásil před televizními kamerami venezuelský prezident. „Já respektuji všechny sporty. Ale můžete mi říct, je tohle vůbec sport? Není!“ pokračoval Chávez s tím, že golfisté jsou v podstatě lenoši, kteří jen jezdí po trávníku ve vozíku. Radí proto, aby se nejznámější venezuelská golfová hřiště uzavřela a na jejich místě se postavila nová sídliště.

Venezuelský prezident možná tuto hru na zeleném trávníku nenávidí také proto, že ji milují jeho úhlavní nepřátelé ve Spojených státech. Většina z posledních amerických prezidentů golf hraje nebo hrála – od J. F. Kennedyho přes Billa Clintona, oba prezidenty Bushe až po Baracka Obamu.

Chávez by se ale v názoru na golf naopak mohl shodnout s Winstonem Churchillem, který považoval golf za honění se za míčkem po kravských pastvinách, nebo s bývalým americkým prezidentem Richardem Nixonem, který o tomto sportu prohlásil: „Strávíte tím i sedm hodin. Jsou lepší způsoby, jak můžete tenhle čas využít.“