Majitel klubu, kde při požáru zemřelo 193 lidí, dostal 20 let

Buenos Aires - Dvacet let vězení za podíl na smrti 193 lidí dostal od argentinského soudu bývalý majitel hudebního klubu, kde před pěti lety došlo k nejhoršímu požáru v dějinách Argentiny. Soudci shledali Omara Chabána zodpovědným ze smrti 193 lidí a zranění více než 1400 dalších. Při koncertu populární skupiny totiž nechal zamknout únikové východy, aby se lidé nedostali dovnitř bez placení.

Omar Chabán je považován za hlavního viníka tragédie, která se odehrála při koncertu rockové skupiny Callejeros. Uvnitř klubu totiž fanoušci odpálili několik rachejtlí, od nich začal hořet strop. Protože se Chabán obával, že se lidé dostanou dovnitř bez placení, nechal uzavřít čtyři ze šesti únikových východů. Plameny tak uvěznily uvnitř stovky lidí. Na místě zahynulo celkem 193 osob.

Prokuratura také požadovala trest 15 let vězení pro hudebníky, ale všichni byli osvobozeni. Rodinní příslušníci obětí byli tímto verdiktem rozhořčeni, neboť dávali hudebníkům za vinu, že svou divokou produkcí vystupňovali euforii v sále.    

K 18 letům vězení byl ale odsouzen bývalý manažer skupiny a také bývalý policejní komisař usvědčený z korupce a z toho, že neuplatnil bezpečnostní opatření. Po dvou letech vězení dostali dva funkcionáři z radnice.