Ahmadínežád představuje nový kabinet

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád představil svůj příští kabinet. Vůbec poprvé od islámské revoluce mají ve vládě zasednout ženy. Ahmadínežád s nimi počítá do čela resortů zdravotnictví, sociálních věcí a školství. Parlament má vládu schvalovat koncem srpna. Konzervativcům by ale účast žen ve vládě mohla vadit. Reformisté zase zpochybňují legitimitu Ahmadínežádova volebního vítězství. Ahmadínežád to tak zřejmě nebude mít s prosazením nové vlády zas tak snadné.

Zákonodárci budou rozhodovat o odsouhlasení nového 21členného kabinetu do konce měsíce. A podle analytiků není úplně jisté, že složení nové vlády projde. Konzervativci budou zřejmě protestovat proti obsazení resortu zdravotnictví, školství a sociálních věcí ženami. Mají výhrady i k dalším kandidátům, kteří podle nich nemají dost zkušeností. Navíc chtějí větší pravomoci při sestavování kabinetu. Opozice zase tvrdí, že nová Ahmadínežádova vláda nemá vlastně žádnou legitimitu.

Pět členů předchozí vlády se objevilo na seznamu nového kabinetu. Svůj post obhajují například ministr zahraničí Manúčehr Mottakí, ministr průmyslu Alí Akbar Mehrabjan a ministr hospodářství a financí Šamsaddín Hosejní.

Tři kandidáti, kteří figurovali ve staré vládě, jsou navrhováni do nového resortu. Je to především ministr obrany Mostafá Mohammad Nadžár, který by se měl stát ministrem vnitra.

Do strategicky významného postu ministra ropného průmyslu byl jmenován dosavadní ministr obchodu Masúd Mír Kázemí. Tento kandidát ale možná u zákonodárců podporu nenajde, prý nemá v resortu dostatek zkušeností.