CIA si prý najala na likvidaci teroristů soukromou agenturu

Washington – Americká CIA si prý v roce 2004 najala soukromou bezpečnostní agenturu v rámci programu na likvidaci velitelů teroristické organizace al-Káida. Smlouvy, které CIA údajně uzavřela s bezpečnostní firmou Blackwater USA, ale nepřinesly výsledky, a byly proto zrušeny. Informaci přinesl s odvoláním na dobře informovaný zdroj americký deník New York Times.

Kontroverzní společnost Blackwater byla v minulosti kritizována kvůli své agresivní taktice v Iráku, kde působí na zakázku americké vlády. Program je nadále utajený, zdroj deníku New York Times o něm mluvil pod podmínkou anonymity.

Pracovníci Blackwateru podle listu pomáhali s plánováním, sledováním cílů a výcvikem. Nikdy se ale nepodařilo zajmout nebo zabít nikoho podezřelého z terorismu. Program nikdy zcela nefungoval a byl dokonce dvakrát zrušen. Poprvé tak učinil někdejší šéf CIA George Tenet, pak jej obnovil jeho nástupce Porter Goss a definitivně zrušil nový ředitel CIA Leon Panetta letos v červnu. Reálně program ale už několik let neběžel.

Jeho existence ale prý byla hlavním důvodem, proč Panetta letos v červnu požádal Kongres o slyšení. Jeho výbor pro zpravodajské služby pak v červenci zahájil vyšetřování, které by mělo určit, zda CIA neporušila zákon, když Kongres o programu neinformovala hned, když začal.

Blackwater byla důležitou součástí operací v Iráku

Společnost Blackwater, která se nedávno přejmenovala na Xe Services, má základnu v Severní Karolíně. V uplynulých letech dostala od americké vlády miliony dolarů a nabyla natolik na významu, že ji administrativa bývalého prezidenta George Bushe považovala za nutnou součást svých operací v Iráku. Firma zaměstnává několik bývalých vedoucích pracovníků CIA.

Podle New York Times není jasné, zda CIA chtěla soukromou agenturu využít k zajímání a zabíjení teroristů, anebo jen k jejich sledování či výcviku svých agentů. Zdroje ze současné administrativy ale deníku řekly, že účast nevládních složek v programu, jehož cílem je zabíjení, vzbuzuje značné pochybnosti o zodpovědném přístupu k tajným operacím.

Někdejší ředitel CIA Michael Hayden minulý rok před Kongresem vypověděl, že tajná služba pravidelně používala soukromé firmy pro zpravodajské analýzy a operace. Jejich zaměstnanci se účastnili i tvrdých výslechů lidí podezřelých z terorismu. V současnosti již podle Panetty taková praxe není možná.

Leon Panetta
Zdroj: ČT24