Skotsko propustilo atentátníka z Lockerbie

Londýn - Skotská vláda dnes propustila Libyjce, který si ve Skotsku odpykává doživotí za podíl na leteckém atentátu u Lockerbie z roku 1988. Muž trpí rakovinou prostaty v konečném stádiu a byl osvobozen „ze soucitu“. Abdal Midžrahí odletěl krátce pro propuštění do Libye. Proti jeho propuštění se zvedly hlasy zejména ve Spojených státech, odkud pocházela většina z 270 obětí útoku. Bílý dům vyjádřil nad rozhodnutím skotských úřadů politování.

Bývalý agent libyjské tajné služby Abdal Basat Muhammad Midžrahí byl dnes osvobozen a v příštích hodinách je očekáván v Libyi. Podle listu The Times of London k přepravě Midžrahího do Libye vyslal na letiště do Glasgowa svůj soukromý letoun libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Midžrahí byl v roce 2001 odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech. Vinu stále popírá. Ve svých 57 letech trpí rakovinou a požádal o propuštění ze zdravotních důvodů. Kvůli této možnosti se vzdal odvolání proti trestu, jak to vyžadují britské zákony.

Kenny MacAskill:

„Náš soudní systém vyžaduje vynesení rozsudku. Zároveň je možné slitování. Slitování a milost jsou to, co pomáhá udržovat hodnoty, které chceme žít.“

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill rozhodnutí vlády muže osvobodit ze zdravotních důvodů potvrdil. Poznamenal, že Midžrahího zdraví se v poslední době výrazně zhoršilo. „Celá záležitost byla pouze v kompetenci skotského ministra spravedlnosti. Ten využil možnosti, která těžce nemocným vězňům, kterým podle lékařského dobrozdání zbývají maximálně tři měsíce života, propuštění na svobodu,“ uvedl spolupracovník ČT ve Velké Británii Ivan Kytka.

Při atentátu na letadlo americké společnosti PanAm před Vánocemi roku 1988 zahynulo všech 259 lidí na jeho palubě a jedenáct obyvatel skotské obce Lockerbie, na kterou letadlo spadlo.

Podezření ze zosnování atentátu padlo už krátce po něm na Libyi, ale ta se k němu přiznala až v roce 2003. Midžrahí je jediný, kdo byl v souvislosti s atentátem odsouzen.

Průběh kauzy Lockerbie:

21. prosince 1988 – Nad skotským městečkem Lockerbie explodovalo letadlo Boeing-747 společnosti PanAm. Zemřelo 270 osob.

14. listopadu 1991 - USA a Velká Británie vydaly zatykače na dva důstojníky libyjské tajné služby, Abdal Basata Alího Midžrahího a Amína Chalífa Fíma.

4. prosince 1991 - Libyjské úřady oznámily, že oba podezřelé zatkly, odmítly je ale vydat.

leden 1992 – listopad 1993 – Rada bezpečnosti OSN vydala tři rezoluce, v rámci nichž bylo např. uvaleno embargo na letecké spojení s Libyí.

5. dubna 1999 - Midžrahí a Fímá odletěli do nizozemského Haagu k soudu, kde byli 6. dubna oficiálně obžalováni.

31. ledna 2001 – Midžrahí odsouzen za pumový útok na letadlo nad Lockerbie na doživotí. Fímá byl osvobozen a propuštěn na svobodu.

12. září 2003 - Rada bezpečnosti OSN odvolala sankce proti Libyi, které OSN zavedla v letech 1992 a 1993.

24. listopadu 2003 - Podle rozhodnutí soudu musí Midžrahí odpykat ve skotském vězení nejméně 27 let.

28. června 2007 - Skotská nezávislá komise pro přezkoumávání trestních případů rozhodla, že Midžrahího případ předá soudu k zahájení řízení o odvolání.

14. listopadu 2008 - Odvolací soud v Edinburghu zamítl podmínečné propuštění Midžrahího kvůli tomu, že trpěl rakovinou prostaty.

18. srpna 2009 - Midžrahí se druhého odvolání proti rozsudku vzdal.

20. srpna 2009 - Midžrahí byl propuštěn ze skotského vězení.

Kenny MacAskill
Zdroj: ČT24/ČTK/AP