Počítačoví hráči mají dostaveníčko v německém Kolíně

Kolín nad Rýnem - V německém Kolíně začal největší veletrh počítačových her v Evropě. Na Gamescomu mají světovou premiéru očekávané novinky od víc než 400 výrobců. Velký úspěch slaví hlavně vylepšené verze her, které hráči ovládají nejen rukama, ale celým tělem.

Už žádné pasivní vysedávání před monitorem a zuřivé mačkání tlačítek klávesnice nebo herní konzole. V počítačovém průmyslu se stále víc rozmáhá nový trend - vysoce aktivní přístup. Například při průjezdu virtuální tratí na skateboardu se hráči odrážejí od země a udržují balanc na skutečném prkně. Podobně se zdokonaluje i oblíbená hra Guitar Hero, kde přibyl bubeník. Na své si přijdou taky milovníci taneční hudby, kteří si můžou vyzkoušet roli dýdžeje za mixážním pultem.

Tyto typy her strhávají na veletrhu v německém Kolíně nad Rýnem velkou pozornost. Pozadu nezůstávají ani klasické strategické a válečné hry, které se prezentují novými propracovanými postavami, perfektní grafikou a větší interaktivitou. „Pozorujeme tři hlavní trendy. Prvním je hra zdarma po internetu. Zadruhé už lidé nesedí sami před počítačem, ale raději hrají společně, ať už po síti, nebo se někde sejdou. A zatřetí se velmi rozšířilo hraní na mobilních telefonech,“ vysvětluje Christian Schmidt z německého herního magazínu GameStar.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Na největším evropském herním veletrhu představuje své trumfy 420 firem ze 30 zemí. Hráči si všechny novinky mohou vyzkoušet až do neděle.