Vedry sužovaná Evropa si o víkendu trochu oddechne, pak to začne znovu

Řím/Paříž - Vlna veder, která od začátku týdne trápí jižní a západní Evropu, vrcholí i v Itálii. Dnes tu je vyhlášen kvůli horku provázenému vysokou vlhkostí vzduchu třetí, nejvyšší stupeň pohotovosti v osmi městech, v pátek bude vyhlášen ve 13 městech. V jihoitalské Messině naměřili ve středu 41 stupňů. Na Pyrenejském poloostrově přispívají vedra k šíření požárů. V závěru týdne by se mělo na západě a jihozápadě Evropy ochladit, ale příští týden budou teploty opět šplhat vysoko nad tropickou třicítku.

Nejvyšší stupeň pohotovosti se ve středu týkal Milána, Říma, Brescie, Latiny a Perugie, dnes zahrnuje i Benátky, Florencii a Boloňu, v pátek se připojí Bolzano, Civitavecchia, Messina, Rieti a Terst. V 28 městech byly překročeny limity koncentrace ozónu. Pokles teplot se očekává až v sobotu, kdy studená vlna od Atlantiku přinese četné srážky v oblasti Alp a v severní i střední části země. Na jihu však bude nadále slunečno.

Ve Francii dnes vlna čtyřicítkových veder vrcholí. V Paříži bylo ve středu naměřeno 35,6 stupně, což je letošní rekord. Od Atlantiku zemi v pátek zasáhne studená vlna - v Paříži má klesnout teplota na 24 stupňů, v Normandii na 20.

Pyrenejský poloostrov bojuje s požáry

Ve Španělsku vydaly úřady varování před vedry téměř pro celou zemi. Pyrenejský poloostrov trápí v souvislosti s vysokými teplotami také lesní požáry. V severovýchodním Španělsku u Zaragozy dnes hasiči bojují s požárem, který již sežehl 6 000 hektarů porostů. Oheň propukl při manévrech ve vojenském prostoru. S požáry se potýká i Portugalsko. V pátek meteorologové předpovídají i na Pyrenejském poloostrově ochlazení.

Kvůli vedru začaly sužovat požáry také Řecko. Rozhořely se nejen u Atén a na západě země, ale i na Krétě a na ostrově Kefalonie. Hašení komplikuje prudký nárazový vítr.

Lesní požár
Zdroj: ČT24
Vydáno pod