Švýcarsko se omluvilo za loňské zadržení syna Kaddáfího

Tripolis - Švýcarský prezident se dnes omluvil libyjské vládě za loňské červencové zadržení syna libyjského vůdce Muammara Kaddáfího ve Švýcarsku. Hannibala Kaddáfího a jeho ženu Alin ženevští policisté podezírali z týrání sloužících. Policii zavolali zaměstnanci hotelu, v němž libyjský pár bydlel. Propuštěn byl na kauci 500 tisíc švýcarských franků (8,4 milionu korun).

„Omlouváme se za to, co se stalo Hannibalu Kaddáfímu, obě strany se dohodly na vytvoření výboru k prodiskutování záležitosti,“ řekl švýcarský prezident Hans-Rudolf Merz v Tripolisu novinářům. „Ujišťujeme, že se takový incident už nikdy nestane,“ řekl po setkání se členy libyjské vlády.

Podle libyjského premiéra se obě země dohodly na „normalizaci“ vzájemných vztahů, které loňské zadržení vůdcova syna vážně poškodilo. Libye omezila řadu letů do Švýcarska i vydávání víz Švýcarům. V říjnu pak pozastavila alpské republice dodávky ropy. Šéf libyjského kabinetu považuje omluvu za „odvážný“ krok a „východisko z problému“.

Hannibala Kaddáfího a jeho ženu Alin, která byla v devátém měsíci těhotenství, ženevská policie podezírala z bití a kopání dvou sloužících z Maroka a Tunisu. Pátý ze sedmi mužských potomků hlavy libyjského státu strávil za mřížemi dva dny. Jeho žena byla v univerzitní nemocnici.

Podle dřívějších zpráv médií jsou Hannibal i jeho žena Alin nechvalně známi tím, že se služebnictvem špatně zacházejí. Tento potomek libyjského vůdce se navíc prý v několika evropských státech zapletl do násilných incidentů.

Vydáno pod