Slovensko se dnes rozloučilo s oběťmi neštěstí v Handlové

Bratislava - Deset dní po tragickém výbuchu ve slovenském dole v Handlové se s dvaceti oběťmi důlního neštěstí dnes přišly rozloučit stovky lidí. Na pietní akci v Handlové nechyběli ani nejvyšší ústavní činitelé Slovenska – prezident Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico. Na rozloučení dorazil i šéf dolů Peter Čičmanec.

Do centra Handlové již od poledne přicházely zástupy lidí, aby uctily památku tragicky zesnulých horníků a záchranářů. K pódiu, na kterém byly vystaveny fotografie zemřelých, přinášely květiny a věnce a zapalovaly svíce. Slzám se neubránili ani horníci.

Společné rozloučení bylo plné slz. Pláč doprovázel i předčítání jmen mrtvých horníků a záchranářů, někteří příbuzní potřebovali lékařskou pomoc.

Vstup Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Lítost nad úmrtím horníků a záchranářů vyjádřil i šéf dolů Peter Čičmanec, který si v uplynulých dnech vysloužil kritiku některých médií i veřejnosti za údajné porušování bezpečnostních předpisů v dolech na horní Nitře. „Drazí horníci, předvedli jste statečnost, zodpovědnost, odvahu, a zaplatili jste za to příliš vysokou daň,“ řekl Čičmanec ve smutečním projevu. Příbuzným přislíbil, že podnik jim podá pomocnou ruku, kdykoliv to budou potřebovat.

"Jeho vystoupení přerušilo z davu jednohlasné fuj. Jinak se ale celé rozloučení neslo ve velmi klidném duchu," popsala pietu zpravodajka Olga Baková.

Po dnešním veřejném rozloučení budou následovat individuální pohřby, které si podle svého přání budou samostatně organizovat příbuzní obětí.

Dvacet mužů zemřelo v pondělí 10. srpna při explozi ve Východní šachtě dolu Handlová přibližně 330 metrů pod zemí, když se snažili uhasit požár. Po obětech neštěstí zůstalo přibližně šest desítek nejbližších příbuzných.

Horníci se přišli rozloučit se svými kolegy z dolu v Handlové
Zdroj: ČT24
Vydáno pod