Čečenci se přihlásili k útoku na elektrárnu a hrozí ekonomickou válkou

Moskva - Čečenští povstalci se přihlásili k odpovědnosti za havárii sibiřské Sajansko-šušenské hydroelektrárny, při níž zahynulo nejméně 75 lidí. Ruské úřady přitom verzi o teroristickém útoku nepotvrdily. Na webových stránkách se Čečenci přihlásili také k nedávnému atentátu v Ingušsku, který si vyžádal 25 obětí, a vyhrožují dalšími akcemi proti ruským ropovodům, plynovodům, elektrárnám a elektrickému vedení. Jde podle nich o novou ekonomickou válku proti Rusku. Kreml podle agentury Reuters odmítl komentovat čečenská prohlášení jako „idiotická“. V Čečensku dnes navíc při pumových útocích zahynuli nejméně čtyři lidé.

Čečenci podle svého prohlášení podepsaného teroristickým komandem Zahrady ctnostných způsobili havárii na Sajansko-šušenské elektrárně na Sibiři nastraženým protitankovým granátem s časovým spínačem. Výbuch ale vyvolal větší katastrofu, než prý předpokládali. Experti ale trvají na tom, že na místě havárie se nenašly žádné stopy po výbušninách. Soudí, že neštěstí mohla způsobit vadná turbína a prudké zvýšení tlaku v potrubí. Voda při explozi prorazila strop a stěny strojovny, elektrárna byla z jedné třetiny poničena.

V čečenské metropoli dnes znovu zabíjely bomby

Podle zpravodajky Českého rozhlasu Lenky Kabrhelové se Moskva oficiálně k prohlášení čečenských povstalců nevyjádřila, nejmenovaný zdroj z Kremlu je ale označil za nesmysl. Podle čečenských povstalců plánuje jejich hlavní vůdce Doku Umarov další etapu ekonomické války proti Rusku. Při pěti pumových útocích na pěti místech v čečenském hlavním městě Grozném dnes zahynuli nejméně čtyři lidé a čtyři další byli zraněni.

Rusko odškodní oběti neštěstí

Sajansko-šušenskou elektrárnu dnes navštívil ruský premiér Vladimir Putin. Potvrdil, že rodinám obětí bude vyplaceno odškodné ve výši milionu rublů a zranění dostanou peníze na léčení ze státního rozpočtu.

Sajansko-šušenská elektrárna je v provozu od roku 1978 a zajišťovala kolem deseti procent potřeb energie na Sibiři. Po havárii byla uzavřena a opravy mají podle některých zdrojů trvat dva až čtyři roky.

Vydáno pod