V Mexiku byl zastřelen šéf parlamentu

Mexiko - Ozbrojenci zabili v mexickém státě Guerrero šéfa tamního parlamentu. Armando Chavarría chtěl v příštích volbách kandidovat na guvernéra. Policie z atentátu podezírá drogové gangy. V Guerreru totiž zuří válka mezi pašeráky narkotik, která si za poslední rok a půl vyžádala život několika tisíc lidí. Ministerstvo zahraničí USA vyzvalo americké občany k maximální ostražitosti v sousedním státu Michoacán, kde už tento měsíc pašeráci drog zavraždili 18 policistů a bezpečnostních agentů.

Předseda parlamentu Armando Chavarría byl zastřelen, když vycházel ze svého domu v hlavním městě státu Chilpancingu. Úřady nesdělily možný motiv zločinu, jehož pachatelé uprchli. Představitel Strany demokratické revoluce, k níž zavražděný patřil, řekl, že šlo o politickou vraždu. Připomněl, že letos už bylo v Mexiku zavražděno 25 členů této strany, z toho 20 v Guerreru.

Na jiném místě v tomto státě byly dnes objeveny tři hlavy a nedaleko nich i těla, k nimž patřily. Bylo u nich také nalezeno poselství namířené proti drogovému kartelu La Familia, který má silné pozice v Michoacánu.

V Mexiku je legální držení malého množství drog

Mexiko počínaje dneškem zavedlo kontroverzní zákon, který umožňuje držení malého množství marihuany, kokainu a heroinu. Zákon definuje povolené množství těchto drog, stejně jako například LSD či metamfetaminu, termínem „osobní spotřeba“.

Lidé zadržení s takovým množstvím drogy nebudou podle zákona stíháni, ale pokud je policie s narkotiky pro osobní spotřebu dopadne potřetí, vyzve je, aby nastoupili léčení. Zákon ale nespecifikuje, jak chce nastoupení léčby vynutit.

Mexiko v roce 2006 sklidilo veřejnou kritiku ze strany americké vlády za přijetí obdobného zákona. Tehdejší mexický prezident Vicente Fox ho poté vrátil Kongresu k opětovnému projednání.

Mexická narkomafie zastřelila šéfa parlamentu
Zdroj: ČT24