Na turisticky oblíbenou pláž v Portugalsku se zřítila skála

Lisabon – Na turisticky vytíženou pláž v Albufeiře na jihu Portugalska se dnes zřítila část nedalekého srázu. Pět lidí přišlo o život. Další utrpěli těžká zranění. Na pláž, která byla plná lidí, se zřítily obrovské bloky skály. Záchranáři hledají další oběti, které zůstaly pod návalem kamenů.

Podle svědka se zřítila část svahu a na pláž až k moři padaly kameny. Lidi poté zachvátila panika. Neštěstí si zatím vyžádalo pět obětí - muže, kterého postihl infarkt a čtyři ženy, které byly zavaleny. V nemocnici skončili tři lidé s těžkými a další tři lidé s lehčími zraněními, několik osob ošetřili záchranáři přímo na místě neštěstí. 

Záchranáři se nyní snaží vyprostit další lidi, kteří zůstali pod navalenými kameny. Záchranné operace se účastní desítky hasičů a četníků za pomoci těžké techniky. Vyprošťovací práce ale komplikuje příliv, voda už zaplavila část pláže. 

Úřady podle velitele četníků o nebezpečí zřícení srázu věděly a oblast byla označena panely. „Zřícení se dalo předpokládat,“ řekl tisku, ale neupřesnil, proč nebyl vstup na pláž zakázán.   

Na místo neštěstí se okamžitě vypravil portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva, který je v oblasti na dovolené, spolu s premiérem Josém Sócratesem, jenž zrušil svůj program.

Vydáno pod