Stovky lidí demonstrovaly na Slovensku proti Romům

Krompachy (Slovensko) - Bez vážnějších incidentů se obešlo protiromské shromáždění, na němž se kolem poledne ve slovenském městě Krompachy sešlo asi 600 lidí. Akci sem svolalo krajně pravicové sdružení Slovenská pospolitost. Policie už dříve varovala, že demonstraci v případě porušování zákona ukončí a předem zadržela vůdce sdružení Mariana Kotlebu. Některé místní romské rodiny ze strachu z násilností raději odjely.

Při pochodu ulicemi města pokřikoval dav hesla jako stop černému rasismu nebo policejní stát. S projevem nevystoupil žádný člen krajně pravicového sdružení, příchod několika aktivistů totiž zdržela policejní akce. Shromáždění nakonec trvalo čtyři hodiny.

Stoupence Slovenské pospolitosti oblečené v černém uvítali obyvatelé Krompach potleskem a souhlasnými výkřiky. Během protestu prošli jeho účastníci dvakrát ulicemi města a k pochodu se přidali i místní obyvatelé. Protest po 17:00 rozpustili samotní organizátoři.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Zatímco Marian Kotleba se do Krompach nedostal, jeden z šéfů maďarského extremistického hnutí 64 žup György Zagyva kontrolám na hranicích zjevně unikl.

Proti Romům se demonstrovalo i dříve

Krompašská akce není prvním protiromským shromážděním v zemi. Podobný protest se odehrál 8. srpna v Šarišských Michaľanech na východě Slovenska, policie ho ale rozehnala. Následovala pak další demonstrace 14. srpna ve východoslovenském Prešově. Svolalo ji tam nacionalistické sdružení Nové svobodné Slovensko a dorazilo na ni asi 600 lidí.

Někteří účastníci dnešního protestu se scházeli na vlakovém nádraží, kde je hned kontrolovali policisté. Nejméně jednu osobu zadrželi. Podle zpravodajského serveru Sme.sk skončil v rukou policie také šéf sdružení Slovenská pospolitost Marian Kotleba.

Policie uzavřela centrum města a přilehlé ulice pro automobily. Ze středu Krompach zmizely i odpadkové koše a popelnice. Demonstranty, mezi nimiž jsou převážně mladí lidé, přišli podpořit místní. Mnozí z nich svou účast zdůvodnili údajně rostoucí romskou kriminalitou a obavou o svou bezpečnost.

„Neplatí tu žádná varování a hrozby. Romská komunita se rozhodla, že nás bude vykrádat,“ řekla slovenské televizi TA3 Daniela Tomečková. Romové z osad její dům prý vykradli několikrát po sobě, takže nemovitost raději prodala. Dnes si pochvalovala množství policejních hlídek v ulicích a klid. „Takto si představuji právní stát, tak bych chtěla žít,“ dodala. Část místních Romů už v pátek z Krompach odjela. „Ti, kteří si to mohli dovolit, jeli za svými rodinami,“ uvedl jeden z obyvatel romské osady. Našli se ale i tací, kteří zůstali: „Kam mám jít? Proč bych měl odtud utíkat? K sousedům, aby na mě křivě koukali? Komu jsem co udělal?“ rozčiloval se další z obyvatel osady.

Vydáno pod