Slováci nemusí vysvětlovat, proč nepustili do země maďarského prezidenta

Bratislava - Podle slovenského ministra zahraničních věcí Miroslava Lajčáka nemusí Slovensko nijak vysvětlovat své páteční rozhodnutí odepřít vstup maďarskému prezidentovi na slovenské území. Vysvětlení podle něj dluží naopak Maďarsko. Podle Lajčákových slov tento spor nepřidá Slovensku ani Maďarsku body v očích zemí Evropské unie, neboť Maďarsko by si mělo uvědomit, že házením špíny na Slovensko nepomáhá ani sobě. Švédské předsednictví EU se staví k maďarsko-slovenské diplomatické roztržce zdrženlivě, zatím podle něj není důvod k „akci“.

Slovenská vláda v pátek oznámila, že na své území odepře vstup maďarskému prezidentu Sólyomovi, jenž se ve slovenském Komárně, kde žije silná maďarská menšina, měl zúčastnit odhalení sochy zakladatele uherského státu svatého Štěpána. Sólyom na poslední chvíli návštěvu zrušil. Maďarské ministerstvo zahraničí o víkendu informovalo, že chce se slovenským postupem seznámit země EU a ukázat, že sousední stát nedodržuje diplomatická pravidla.

Maďarského prezidenta odrazovali od návštěvy i přední politici EU

Podle Lajčáka předloží slovenský velvyslanec ministerstvu zahraničí v Budapešti řadu otázek o tom, proč Maďarsko nerespektuje platné vztahy mezi oběma zeměmi. Dodal, že maďarského prezidenta odrazovali od návštěvy Slovenska někteří z předních politiků EU. Podle slovenského tisku šlo o německou kancléřku Angelu Merkelovou a švédského premiéra Fredrika Reinfeldta.

Na otázku, jak bude Slovensko reagovat, když na něho Maďarsko podá u EU stížnost, Lajčák odpověděl, že poslední dobou nedělá Maďarsko nic jiného, než že na Bratislavu podává stížnosti. Podle ministra je Slovensko nicméně připraveno k rozhovorům s maďarskými politiky.

Vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem jsou na bodě mrazu

Podle maďarského novináře Jánose Kokese jsou současné slovensko-maďarské vztahy na bodě mrazu, podobně jako za vlády Vladimíra Mečiara. „Je třeba vědět, že tyto vztahy zásadně souvisí s postojem Slovenska k více než půlmilionové maďarské menšině na Slovensku. Není to problém mezilidských vztahů, je to problém politiky. Když si slovenský Maďar večer pustí televizi a poslouchá, že je neloajálním občanem Slovenska, musí se ho to dotknout,“ uvedl ve vysílání ČT24 Kokes. Vzájemné vztahy v poslední době přiostřil i slovenský jazykový zákon či založení extremistické Maďarské gardy.

János Kokes
Zdroj: ČT24
Vydáno pod