Řečtí hasiči stále bojují s požáry

Atény - Stovky řeckých hasičů za podpory letounů z několika evropských zemí se dnes znovu marně pokoušejí zdolat požáry, které již třetí den zuří v oblasti Atén, kde musely tisíce obyvatel opustit své domovy ohrožované plameny. Zatím nejsou žádné zprávy o úmrtí nebo těžkém zranění.

Dopoledne hasiči vedli boj na čtyřech frontách: na severovýchodě Attiky, v obydlených oblastech u města Marathon ležícího 40 kilometrů od metropole, u města Nea Makri a v oblasti Ekali 20 kilometrů severně od Atén, Dau a Pikermi proti hoře Pendeli tyčící se před předměstími Atén.

V noci na dnešek se oheň trochu zklidnil, neboť poklesla síla větru, který hasičům práci komplikoval. „Požáry postupují s menší intenzitou než v minulých dnech,“ řekl mluvčí hasičů Jannis Kappakis.

Plameny byly zlikvidovány v regionu Agios Stefanos severně od metropole, kde požáry zuřily v neděli.

Úřady uvedly, že s příchodem dne s ohněm bojuje dvacítka letadel a vrtulníků, k nimž se připojila letadla z Francie, Itálie a Kypru. Během dne se k nim připojí šest letadel a vrtulníků z Rakouska. Na zemi s živlem zápolí více než 2000 hasičů, vojáků a dobrovolníků.

Řecká civilní ochrana požádala rovněž o pomoc evropskou službu pro naléhavé případy a pomoc při přírodních katastrofách SAFER, která vznikla počátkem tohoto roku a dodává mapy zhotovené na základě satelitních snímků, na nichž je zachycen vývoj situace a které umožňují zhodnotit rozsah škod.

Aténský prefekt Jannis Sguros oznámil, že dosud shořelo na 15 000 hektarů porostů včetně olivových hájů. Další větší požáry planou na řeckých ostrovech Euboia (Evia) severovýchodně od Atén, Skyros v Egejském moři a Zakyntos na západě. Velký oheň zuří v lesích poblíže letoviska Porto Germeno v západní Attice.

Požáry v Řecku
Zdroj: ČT24