Žena v Malajsii pila pivo, čeká ji bičování

Kuala Lumpur - Muslimský náboženský soud v Malajsii rozhodl, že dvaatřicetiletá žena bude zbičována za pití piva. Trest může být vykonán až po skončení muslimského postního měsíce ramadánu. Žena se sama k urážce islámu přiznala, zaplatila pokutu v přepočtu 25 tisíc korun a dokonce požaduje, aby dostala šest ran rákoskou veřejně.

Zdravotní sestra a dvojnásobná matka Kartika Sari Shukarnová bude první ženou v Malajsii potrestanou tímto způsobem. Vynesenému trestu se ale nebrání, a dokonce požádala soud, aby byla zbičována veřejně. „Soud tímhle rozhodnutím vyslal vzkaz ostatním muslimům, že mají dodržovat právo,“ uvedla potrestaná žena.

Shukarnová se přiznala k tomu, že pila v prosinci 2007 v hotelovém baru pivo. Žena bude zbičována až po skončení ramadánu. Podle islámských úřadů je bičování spíš výchovným prostředkem než trestem.

Za pivo šest ran rákoskou (zdroj: ČT24)

„V Malajsii se zostřují pravidla. Je tu stále větší tlak na uplatňování islámského práva šaría,“ řekl Osman Bakar z Mezinárodního institutu islámských studií.

V 28milionové etnicky smíšené Malajsii platí duální systém – vedle civilních existují i islámské soudy, kterým podléhají ale jen muslimští Malajci, kterých je v zemi skoro šedesát procent. Zbytek obyvatel tvoří převážně Číňané a Indové.

Vydáno pod