Rakousko chce silnici Vídeň-Brno dostavět podle plánu

Vídeň - Rakousko chce svou část „dálnice“, která má spojit Brno s Vídní, dokončit v termínu i přes dopady krize a škrty v rozpočtu. Po setkání s českým premiérem Janem Fischerem to dnes ve Vídni řekl kancléř Werner Faymann. Zatím ale není jasné, kudy cesta na české straně vůbec povede. Čeští ekologičtí aktivisté si totiž stěžují u soudu.

Předseda české vlády je v rakouském hlavním městě dnes na pracovní návštěvě. S kancléřem mluvili i o dopadech krize či o dostavbě Temelína. Proti dobudování jaderné elektrárny Rakousko dlouhodobě vystupuje. Politici se podle svých slov shodli na tom, že oba státy mají stejný názor na energetickou bezpečnost a považují ji za prioritu. Odlišný pohled mají ale na „zdroje energie“. Český premiér prohlásil, že jsou ale schopny hledat „mechanismy“ k překonání rozdílů.

Pokud by ale Česko své plány a trasu změnilo, mělo by to dopad i na rakouskou stranu. Musela by prý volit nový postup a nejspíš i změnit trasu. Pak by znovu musela provádět posouzení dopadů stavby na životní prostředí, podotkl kancléř. To by dokončení cesty mohlo výrazně oddálit.

Telefonát Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Variantu přes Břeclav dlouhodobě prosazují ekologové a Strana zelených, kteří se bojí poškození přírody u novomlýnských nádrží a na Pálavě. Aktivisté se obrátili na Nejvyšší správní soud kvůli územnímu plánu

Temelín – ohraná písnička

Protijaderní aktivisté vyzvali rakouského kancléře, aby tlačil na Jana Fischera kvůli jaderné elektrárně Temelín. Werner Faymann sice zopakoval, že Rakousko principiálně odmítá atomovou energii, přiznal ale, že je v této pozici v Evropě osamocené. „Doslova řekl, že stejně tak, jako by si Rakousko nenechalo vnutit od jiné země atomovou energii, nemůže požadovat po žádné jiné zemi, aby si nechalo vnutit energetickou politiku Rakouska,“ uvedl zpravodaj ČT ve Vídni Jan Moláček.