Skotský parlament zkoumá propuštění libyjského teroristy

Edinburgh – Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill si stojí za rozhodnutím, které dostalo na svobodu libyjského teroristu Abdala Basata Muhammada Midžrahího odsouzeného na doživotí za podíl na atentátu na letadlo nad Lockerbie z roku 1988. Ministr to řekl na mimořádném zasedání skotského parlamentu, který si od vlády žádal vysvětlení poté, co rozhodnutí vyvolalo kritiku ve Spojených státech a dalších zemích.

MacAskill znovu ujistil, že propuštění bylo v souladu se skotským právem a že žádné politické, diplomatické či ekonomické úvahy v něm nehrály roli. Opakoval, že důvody k jeho rozhodnutí propustit ze soucitu umírajícího muže se opíraly o ideály skotského právního systému. Už o víkendu ministr v rozhovoru pro americkou stanici CNN vysvětlil, že skotský právní systém neupřednostňuje odplatu, ale lidskost.

Skotský regionální parlament se dnes sešel k naléhavému zasedání, aby mu vláda toto rozhodnutí vysvětlila. Někteří poslanci žádali McAskillovo odstoupení. Podle mnoha poslanců hlavních politických stran to poškodilo pověst Skotska ve světě a vláda by věc měla nějak napravit.

Někdejší agent libyjské tajné služby Midžrahí byl propuštěn v souladu se skotským právem, které je autonomní vůči britskému. Důvodem propuštění byly zdravotní důvody - Midžrahí má rakovinu v konečném stádiu. Ve vězení strávil osm let, vinu vždy popíral. Propuštění vyvolalo bouři kritiky hlavně v USA, odkud pocházela většina z 259 lidí na palubě letadla, v němž byla nastražena nálož. Zemřelo také 11 lidí ze skotské obce Lockerbie, na kterou stroj spadl.

Americký prezident Barack Obama označil propuštění Midžrahího za chybu, ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robert Mueller v ostře formulovaném dopisu skotské vládě psal o dárku pro teroristy a kritika se ozvala z řady dalších úředních míst. Velké protesty se zdvihly z řad pozůstalých po amerických obětech. Ozvaly se i výzvy k bojkotu skotského zboží a k bojkotu Skotska při cestách do Evropy. Podle některých hlasů hrál v rozhodnutí propustit Midžrahího roli zájem Británie o dobré vztahy s Libyí, která má velké zásoby ropy.

Skotský parlament
Zdroj: ČT24