V USA vznikne tým pro vyšetřování teroristů, zveřejněny metody výslechů CIA

Washington - Americký prezident Barack Obama povolil vytvoření nového týmu, který bude vyslýchat osoby podezřelé z terorismu. Kanceláře získají vyšetřovatelé v areálu FBI a podléhat budou přímo Bílému domu. Ministerstvo spravedlnosti se zároveň chystá trestat prohřešky v dosavadních výsleších. Bushova vláda už sporné případy prověřovala, pochybení ale nenašla. Obamova administrativa je teď možná otevře znovu. Toto rozhodnutí představuje zatím nejvýraznější rozchod současného prezidenta s vyšetřovací politikou jeho předchůdce v Bílém domě. Americké ministerstvo spravedlnosti dnes také zveřejnilo pět let starou zprávu, která popisuje metody, jež CIA používala při vyslýchání osob podezřelých z terorismu.

Ministr spravedlnosti zvažuje otevření případů týrání vězňů

Nově vytvořená jednotka by se měla jmenovat Skupina pro výslechy důležitých zadržených osob a bude na ni dohlížet Rada národní bezpečnosti (NSC). Americké ministerstvo spravedlnosti dnes zároveň doporučilo znovu otevřít skoro deset případů týrání vězňů. To by mohlo vystavit vyšetřovatele a zaměstnance Ústřední zpravodajské služby (CIA) trestnímu stíhání za to, jak zacházeli s vězni podezřelými z terorismu. Podle listu The New York Times se doporučení týká hlavně případů hrubého zacházení s vězni podezřelými z terorismu v Iráku a v Afghánistánu za vlády prezidenta George Bushe.

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder dnes vybral prokurátora Johna Durhama pro vyšetření údajného týrání podezřelých teroristů pracovníky CIA. Durham prý již zjišťuje okolnosti zničení videonahrávek výslechů a zabývá se tím, zda agenti při použití kontroverzních výslechových metod porušili zákon.

Nevládní organizace už dlouho tvrdí, že vyšetřovací metody byly nezákonné. Z druhé strany zase zaznívá varování, že případné procesy agenty zastraší. Pro prezidenta Obamu jde o velmi citlivou otázku, ale také o šanci na dokázání pravdivosti jeho sloganu, že morálka a ochrana bezpečnosti jdou spojit. Obama původně mluvil o tlusté čáře za minulostí, teď ale ve vládě stále silněji zaznívají hlasy, že za výslechy vězňů by měly padat tresty.

CIA vyhrožovala podezřelému teroristovi zabitím jeho dětí

Americké ministerstvo spravedlnosti dnes také zveřejnilo zprávu inspekce CIA z roku 2004, která popisuje metody používané při vyslýchání osob podezřelých z terorismu. Materiál měl být zveřejněn už dříve v letošním roce, ale na žádost vlády byl pozdržen.

Zpráva informuje o vyšetřování v tajných věznicích CIA, které fungovaly po 11. září 2001 až do roku 2006. Agenti CIA například předstírali popravy vězňů a nejméně prý v jednom případě zadrženého týrali s použitím ostré střelby, což by mohlo znamenat porušení federálního zákona o nepřípustnosti mučení. Zpráva uvádí, že vyšetřovatelé vyhrožovali údajnému plánovači teroristických útoků Z 11. září 2001 Chálidu Šajchovi Muhammadovi zabitím jeho dětí, pokud na území USA dojde k dalším atentátům. Další vyšetřovatel zase údajně vyhrožoval jinému podezřelému teroristovi, že jeho matka bude před ním sexuálně napadena.

USA propustily z Guantánama jednoho z nejmladších vězňů

Americká vláda dnes propustila jednoho z nejmladších vězňů ze základny v kubánském Guantánamu a umožnila mu návrat zpět do Afghánistánu. Muhammad Džavád se do věznice dostal ve dvanácti letech poté, co v roce 2002 v Afghánistánu údajně hodil granát a zranil dva americké vojáky a jejich tlumočníka. Nyní je podle jeho právního zástupce již se svou rodinou v Kábulu.

Guantánamo funguje od ledna 2002. Spojené státy v ní zadržují osoby, které podezřívají z terorismu. O uzavření vězení, které kritizovali ochránci lidských práv, rozhodl krátce po svém nástupu do Bílého domu prezident Barack Obama. Americká administrativa teď řeší, kam by propuštěné umístila. Některým by totiž v jejich vlasti mohlo hrozit pronásledování. Několik bývalých vězňů se už přesunulo na Bermudy, přijetí dalších zvažují i některé evropské země.