Tým vědců se vydal hledat vrak Amundsenova letadla

Oslo – Po vraku letadla, v němž zahynul legendární první pokořitel jižního pólu Roald Amundsen, bude na dně Barentsova moře pátrat v příštích týdnech expedice pod vedením Novozélanďana Roba McCalluma. Tým vyplul v pondělí z norského přístavu Tromsö a chce prozkoumat kolem 120 kilometrů čtverečních dna v oblasti severozápadně od Medvědího ostrova, kde předpokládá dopad hydroplánu Latham 47. Amundsen se ztratil v roce 1928 při letu na Špicberky během pátrání po jiném slavném dobrodruhovi, Italovi Umbertu Nobilem. Výpravy se účastní i Amundsenův prasynovec Nicolay Jacobsen.

Na lodi norského královského námořnictva Tyr, kterou doprovází plavidlo norské pobřežní stráže Harstadt, jsou k dispozici dva podvodní roboty vybavené nejmodernější technikou. Automatická ponorka Hugin 1000 je schopna nezávisle mapovat mořské dno s vysokým rozlišením 12 hodin. Dálkově ovládané zařízení Scorpion 21, opatřené velmi citlivou kamerou, může díky pevnému spojení s mateřskou lodí v moři pracovat neomezeně dlouho.

Expedice, jejíž úsilí zaznamená německý filmový štáb pro připravovaný dokument o Amundsenovi, se chce zaměřit především na nalezení motoru letadla, které se naposledy ohlásilo 18. června 1928 v 18:45. Letoun byl totiž vyroben ze dřeva a lze předpokládat, že se jeho konstrukce rozložila.

Slavný polárník Amundsen stanul 14. prosince 1911 jako první člověk na jižním pólu. O čtyři týdny tak předběhl svého rivala, Brita Roberta Scotta. V roce 1926 s Nobilem přeletěl ve vzducholodi severní pól. O dva roky později se spolu se svým spolupracovníkem Leifem Dietrichsonem a čtyřmi Francouzi zapojil do pátrání po Nobileho zmizelé vzducholodi Italia. Na Špicberky, kam měli s letounem Latham 47 doletět, ale nikdy nedorazili. Amundsenovo tělo se dosud nenašlo. Moře od té doby vydalo již několik částí havarovaného hydroplánu. Při původním pátrání po Amundsenovi byl v srpnu 1928 nalezen plovák levého křídla. O několik měsíců později byl objeven kus nádrže. V roce 1933 jeden parník prý dokonce narazil na jeden z motorů letadla, záhy ho ale znovu ztratil v moři. „Norové vnímají Amundsena jako hrdinu. Je jednou z nejoblíbenějších historických postav,“ řekla spolupracovnice České televize v Norsku Emira Holmeyová.

Medvědí ostrov
Zdroj: ČT24