Netanjahu a Brown pohrozili Íránu dalšími sankcemi

Londýn - Británie a Izrael dnes varovaly Írán před tvrdšími mezinárodními sankcemi, pokud nebude spolupracovat v otázce svého sporného jaderného programu. Na společné tiskové konferenci to po londýnském jednání uvedli britský premiér Gordon Brown a jeho izraelský kolega Benjamin Netanjahu. Ten zdůraznil, že je potřeba, aby zodpovědní představitelé mezinárodního společenství vystupovali vůči Íránu tvrdě a odhodlaně. Izrael považuje za nepřípustné, aby režim v Teheránu vlastnil jadernou zbraň.

Velmoci začátkem roku vyzvaly Teherán, aby do konce léta přistoupil na přímá jednání o svých jaderných záměrech. Očekává se, že Spojené státy, Británie a Francie vyzvou 2. září zbylé dva stálé členy Rady bezpečnosti OSN, Rusko a Čínu, aby se zvážily další sankce proti Íránu, pokud nepřistoupí na jednání.

Netanjahu se setkal s Brownem v rámci své evropské cesty. Izraelská vláda čelí kritice za podporování židovského osidlování okupovaných území, která by měla tvořit budoucí palestinský stát. Otázka vyvolala i výjimečnou rozepři mezi Izraelem a jeho hlavním spojencem Spojenými státy.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Ve středu se Netanjahu setká s americkým zvláštním vládním emisarem pro Blízký východ Georgem Mitchellem a ve čtvrtek s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle komentátorů na něj budou všichni naléhat, aby zmrazil kolonizaci Západního břehu Jordánu.