Němec obviněný z třísetnásobného zneužití stanul před soudem

Mnichov – Muž, který čelí obvinění z 314násobného zneužití dětí, dnes stanul před německým soudem. Šedesátiletý Ulrich S., vystupující pod jménem Oliver Shanti, je údajným vůdcem sekty a živil se spolu se svojí skupinou Oliver Shanti & Friends nahráváním a prodejem spirituální hudby. Před soudem všechna obvinění popřel a prohlásil, že je homosexuál. Odpoledne ale připustil, že se sexuálně sblížil se třemi údajnými oběťmi.

Rodilý Hamburčan podle obžaloby v letech 1985 až 1998 zneužíval dvě dívky a čtyři chlapce ve věku od osmi do 16 let z komuny, kterou údajně vedl. Celkem se tak mělo stát 314krát. Muž podle žalobců vystupoval jako vůdce sekty a využíval „otcovského vztahu“ k dětem příslušníků sekty k jejich zneužívání.

„Nikoho jsem nezneužil. Děti mám moc rád,“ hájil se obviněný Ulrich S., který kvůli vážné nakažlivé nemoci usedl v soudní síni do skleněného boxu. Měl na sobě dlouhý plášť, gumové rukavice a roušku na ústech. Při dnešním odpoledním soudním jednání připustil, že se sblížil se třemi chlapci. Jim tehdy bylo ale „už“ 17 let. Obžalovaný řekl, že je homosexuál a že ho zajímají „jen mladí muži ve věku 17, 18, 19 let“.

Předpokládá se, že by soudní jednání mělo trvat osm dní. Ve čtvrtek budou vypovídat první z údajných obětí. Jejich právníci už požádali o to, aby byla ze síně vyloučena veřejnost.

Německá policie po Shantim začala pátrat v roce 2002, kdy se přihlásily první dvě oběti. Dopaden byl loni v červnu v Lisabonu a o měsíc později byl vydán do vlasti, kde od té doby sedí ve vazební cele. Obviněný, který popírá i to, že by vedl nějakou sektu, je nakažen infekcí zvanou MRSA, jež může vyvolat i některé smrtelné choroby a je odolná proti antibiotikům. Vedle toho podle agentury DPA trpí rakovinou lymfatických uzlin.