Jako v akčním filmu: Francouz uprchl svým somálským únoscům

Mogadišo - Jednomu ze dvou Francouzů, které minulý měsíc unesli ozbrojenci v Somálsku, se podařilo uprchnout. Dočasně se ukryl v prezidentském paláci v Mogadišu. Odtud byl převezen na letiště a Somálsko opustil. Oba Francouzi pracovali jako bezpečnostní poradci pro somálskou vládu. Vedli výcvik vojáků, kteří se připravují na boj proti ozbrojencům a pirátům. Somálská policie tvrdí, že uprchlý Francouz zabil tři své věznitele, on sám to ale popírá.

„Mám se dobře, přestože mé měsíc a půl trvající věznění bylo příšerně dlouhé, zacházeli se mnou dobře. Nebyl jsem mučen, nebylo mi vyhrožováno smrtí,“ řekl rádiu RFI muž, který se představil jako Marc. K úternímu večernímu útěku prý využil únavu stráží způsobenou ramadánem a špatně uzavřenou celu. Podle svých slov pak šel asi pět hodin podle hvězd. „Mogadišo je v noci úplně prázdné, když už někoho potkáte, je ozbrojený. Začali po mně najednou střílet, utíkal jsem a pak se schoval. Naštěstí mě nenašli,“ vylíčil svůj únik Marc.

Marc popírá, že zastřelil své únosce:

„Kdybych střílel, pronásledovali by mě další strážci.“

Unesenému Francouzovi se povedlo utéct (zdroj: ČT24)

Zdroj z radikální islámské organizace Šabáb potvrdil, že tři ozbrojenci ze skupiny byli zabiti, řekl ale, že neví, kdo je zabil. Dále uvedl, že dnes za unesené Francouze očekávali výkupné. Francouzské ministerstvo zahraničních věcí ale zaplacení výkupného ve svém prohlášení rezolutně popřelo a potvrdilo, že druhý unesený Francouz je stále v rukou únosců.

Ozbrojenci unesli Francouze v polovině července z přísně střeženého hotelu v Mogadišu. Následně je předali jedné ze dvou nejsilnějších islámských povstaleckých skupin Hizb al-Islám. To však vyvolalo nesouhlas radikální skupiny Šabáb. Po vyjednávání si každá ze skupin zřejmě ponechala jednoho z unesených.

Somálští ozbrojenci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod