Radar v Česku je podle amerického generála Cartwrighta potřebný

Hunstwill (USA) - Sledovací a naváděcí radar pracující v X-pásmu, o kterém se uvažuje pro Česko v rámci protiraketové obrany Evropy, bude v oblasti zapotřebí bez ohledu na to, kde budou umístěny protiraketové systémy a jaké budou povahy. Řekl to zástupce šéfa Sboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA generál James Cartwright na konferenci v alabamském Hunstwillu. Informuje o tom dnešní deník Právo.

Generál tak potvrdil, že radar je stále ve hře, a připomněl jeho význam pro pokrytí Evropy obrannými raketami bez ohledu na jejich typ a dislokaci. List připomíná, že na to upozornili již loni tehdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou experti na základně Fort Schriever v Coloradu.

Tehdy Agentura pro raketovou obranu (MDA) pracovala s možností umocnit tímto radarem dosah protiraketových systémů THAAD a námořního Aegis s raketami SM-3, jejichž vlastní radary jsou slabší. „Od začátku návrhu štítu pro Evropu jsme plánovali použít pohyblivý radar umístěný blíže k Íránu ve spojení s velkým radarem v Brdech,“ řekl prý nyní mluvčí MDA Richard Lehner.

Definitivní řešení administrativa prezidenta Baracka Obamy stále hledá a během příštího půlroku má k tomu obdržet tři klíčové analýzy.