Nejvyšší počet mrtvých v důsledku prasečí chřipky na světě hlásí Brazílie

Sao Paulo - Prasečí chřipka si v Brazílii vyžádala již 557 obětí, což je v současnosti nejvíce úmrtí na světě v důsledku viru A(H1N1). Oznámilo to ve středu brazilské ministerstvo zdravotnictví po vyhodnocení nejnovějších údajů z jednotlivých částí země. Brazílie tak podle svých propočtů zřejmě předběhla Spojené státy, které k 20. srpnu hlásily 552 obětí viru prasečí chřipky. Na třetím místě zůstává Argentina s 439 oběťmi.

Brazílie počátkem srpna oznámila, že zahájila přípravu vlastní generické vakcíny proti prasečí chřipce a její sériová produkce začne v říjnu. Země sama vyrobí 20 milionů dávek a dalších 17 milionů dávek doveze ze zahraničí. Mnoho škol odložilo začátek školního roku až po zimních prázdninách, aby zabránili šíření nákazy mezi žáky.

V Česku je v současnosti hlášeno celkem 237 případů nákazy touto infekcí, nezemřel dosud nikdo. Podle údajů Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí ve Stockholmu si prasečí chřipka v Evropě vyžádala zatím 83 obětí.

Světová zdravotnická organizace vyhlásila začátkem června prasečí chřipku za pandemii. To ale podle ní nesvědčí o nebezpečnosti nemoci, ale spíš o jejím rychlém šíření po světě. Většina pacientů totiž zatím měla jen mírnější příznaky choroby.