Medveděv s Lukašenkem chtějí řešit problémy mezi Ruskem a Běloruskem

Soči – Hospodářská spolupráce a boj s finanční krizí byly hlavním tématem dnešní neformální schůzky ruského prezidenta Dmitrije Medveděva a jeho běloruského kolegy Alexandra Lukašenka v ruském Soči. Kontroverzním tématům zatěžujícím vzájemné vztahy se oba politici vyhnuli a potvrdili, že chtějí zintenzivnit úsilí při řešení problémů, jež se mezi oběma zeměmi nahromadily.

Mezi Moskvou a Minskem, někdejšími nejbližšími spojenci, panují již delší dobu napjaté vztahy. Roztržka mezi nimi se začala rychle stupňovat v červnu, kdy vypukla takzvaná mléčná válka. Rusko zakázalo dovoz mléčných výrobků ze sousední země den poté, co běloruský prezident ostře kritizoval Moskvu, že zdržuje vyplacení úvěru ve výši půl miliardy dolarů a využívá toho k nátlaku na Minsk, aby uznal odštěpenecké gruzínské regiony Abcházii a Jižní Osetii.

Lukašenko pak na protest proti „hospodářské diskriminaci“ nepřijel do Moskvy podepsat připravenou dohodu o vytvoření společných sil rychlé reakce takzvané Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Bělorusko navíc znovu postavilo na hranici s Ruskem celníky.

Sedmičlenné uskupení ODKB sdružuje kromě Ruska a Běloruska také Arménii a čtyři středoasijské státy Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgyzstán a Tádžikistán.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv a běloruský prezident Alexandr Lukašenko na setkání v Soči
Zdroj: ČT24
Vydáno pod