Nokia představila telefon se softwarem Linux

Helsinky - Finská Nokia představila svůj první telefon založený na softwaru Linux. Největší světový výrobce mobilních telefonů si od nového produktu slibuje vylepšení své nabídky v dražším segmentu trhu. Dosud Nokia Linux nabízela v kapesních zařízeních určených pro surfování na internetu, v mobilních telefonech dávala přednost vlastnímu prostředí Symbian. Nokia také oznámila zřízení nové divize Solutions. Jejím úkolem bude lépe spojit telefonní operace s novými nabídkami mobilního internetu.

V posledních dvou letech, kdy na trh mobilních telekomunikací vstoupily americké firmy Apple a Google, se zaměření odvětví přesunuje ke službám a softwaru. Nokia již tento týden uvedla, že pod tlakem konkurence Applu a dalších se více zaměří na služby zákazníkům, zejména stahování různých souborů.

Nový model N900 s dotykovým displejem se bude bez subvencí a daní prodávat za zhruba 500 eur (12 700 Kč) bez DPH. Bude používat procesor Cortex-A8 od firmy ARM a jeden GB paměti RAM. Podle zástupců Nokie nejde o telefon, ale spíše o tzv. tablet PC s funkcí telefonování. Vzhledem i velikostí se podobá vlajkové lodi Nokie, telefonu N97, který firma uvedla rovněž letos.

Přístroj na pomezí mezi zmenšeným PC a mobilním telefonem s počítačovou klávesnicí, pamětí 32 GB a pětimegapixelovým fotoaparátem bude plně lokalizovaný do českého jazyka. Firma jej chce na vybraných trzích začít nabízet zhruba v polovině října.