V Maďarsku napadli slovenského velvyslance, situaci budou řešit premiéři

Budapešť - Neznámý řidič se ve čtvrtek v Budapešti pokusil vytlačit ze silnice vůz slovenského velvyslance Petera Weisse. Při incidentu slovenského diplomata údajně také slovně urážel, nikdo ale nebyl zraněn. Budapešťské policejní prezidium se k události odmítlo vyjádřit. Maďarský premiér Gordon Bajnai dnes v zájmu zmírnění napětí mezi oběma zeměmi navrhl setkání se svým slovenským protějškem Robertem Ficem, ten s nabídkou souhlasil.

„Dva neznámí pachatelé nasměrovali svůj terénní vůz na velvyslancův vůz a vytlačili ho ze silnice. Došlo i k slovní inzultaci velvyslance. Policie později tyto muže zadržela a vyslechla je,“ informoval zpravodaj ČT na Slovensku Ladislav Kerekeš. Po výslechu byla u obou mužů také provedena domovní prohlídka.

Pokud se tento případ potvrdí, bude to v Maďarsku v krátké době již druhý útok na slovenský diplomatický cíl. Ve středu hodil neznámý pachatel na dveře slovenské ambasády v Budapešti zápalné láhve. Ty se naštěstí nevznítily. V souvislosti s tímto útokem vyslechla maďarská policie dva muže z maďarské metropole. Ambasáda poskytla policii videozáznam incidentu, na němž je prý zachycen jeden z pachatelů.

Bajnaj si to chce s Ficem „vyříkat“

Maďarský premiér navrhuje společné setkání se svým slovenským protějškem, ten je podle svého dnešního vyjádření připraven setkat se se svým maďarským kolegou „kdykoliv a kdekoliv“.

Na program pracovního setkání, které by se prý mohlo uskutečnit v první polovině září, chce Budapešť zařadit sporný jazykový zákon na ochranu slovenštiny, nevpuštění maďarského prezidenta na Slovensko a nepřijatelnou míru porušování základních evropských norem, citovala MTI maďarské prohlášení. Bajnai očekává, že dialog pomůže sousedské neshody vyřešit. Jak připomíná spolupracovník ČT Gregor Martin Papucsek, maďarská strana se dosud jednání se slovenskou vládou vyhýbala s odůvodněním, že scházet se pro nic za nic bez konkrétního tématu schůzky je zbytečné.

Dlouhodobě napjaté slovensko-maďarské vztahy se zhoršily minulý týden poté, co Bratislava zakázala vstup na slovenské území maďarskému prezidentu Lászlóvi Sólyomovi. Slovenský prezident Ivan Gašparovič se dnes za tento zákaz odmítl omluvit. Podle svého mluvčího Marka Trubače pro omluvu nevidí žádný důvod. Bratislava prý „vyzkoušela všechny obvyklé diplomatické cesty, aby Sólyom návštěvu sám odřekl“. Sólyomův mluvčí Ferenc Kumin před dvěma dny prohlásil v maďarské televizi, že Bratislavou udělený zákaz k překročení hranic je urážka, za kterou musí přijít zadostiučinění.

Gordon Bajnai
Zdroj: ČT24/www.daylife.com
Vydáno pod