UNO-City, město ve městě, slaví třicetiny

Vídeň - Centrála organizace Spojených národů ve Vídni slaví 30 let od svého otevření. Návštěvníkům nabídne výstavu portrétů víc než 120 lidí stejného počtu národností, kteří žijí v rakouském Grazu. Vytvoří tak řadu tváří delší než 150 metrů. Takzvaný komplex UNO-City je po New Yorku, Ženevě a Nairobi jedním z hlavních sídel OSN. Navrhnul ho rakouský architekt Johann Staber.

Posledním a současně největším přírůstkem do rozsáhlého komplexu se koncem dubna minulého roku stala Hala M, která nabízí prostor pro jednání asi 2000 delegátů. Stavbu v přepočtu za jednu a půl miliardy korun hradila z větší části sama Vídeň.

Na oslavy komplexu UNO-City má přijet asi tisícovka hostů, včetně generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, stálých představitelů států při OSN nebo rakouského prezidenta. Hostům se představí hudební soubor My Excellence se skladbou na podporu uzavření smlouvy o klimatu, o které se bude jednat na prosincové globální konferenci v Kodani.

UNO-City slaví třicetiny (zdroj: ČT24)

Organizace spojených národů byla založena v červnu 1945 v San Franciscu. Mezi zakládajícími členy bylo i tehdejší Československo. Cílem OSN je zachování mezinárodního míru a bezpečnosti a zajištění mezinárodní spolupráce.

Vydáno pod