První atentát na saúdskoarabskou královskou rodinu zabil jen útočníka

Rijád - Sebevražedný atentátník ve čtvrtek lehce zranil saúdskoarabského prince Muhammada ibn Najífa, který ve funkci náměstka ministra vnitra řídí protiteroristickou kampaň v zemi. K vůbec prvnímu útoku na člena saúdské královské rodiny se přihlásila místní odnož al-Káidy. Ta je v zemi aktivní od roku 2003, úřadům se ale v posledních třech letech podařilo její činnost z větší části potlačit.

Útočníkem byl podle státních médií hledaný bojovník, který tvrdil, že chce princi Muhammadovi osobně sdělit, že se vzdává. Jeho identitu saúdskoarabské úřady nezveřejnily. Nálož odpálil ve městě Džizán při slavnostním shromáždění k muslimskému postnímu měsíci ramadánu. Princ, který je synem saúdského ministra vnitra, byl zraněn jen lehce a po krátkém ošetření byl propuštěn z nemocnice. Nikdo jiný při útoku zraněn nebyl, jedinou obětí se stal atentátník sám.

Před několika dny saúdské úřady oznámily, že zatkly 44 ozbrojenců podezřelých z vazeb na al-Káidu. Minulý měsíc odsoudil saúdský soud k různým trestům 330 členů této teroristické organizace. Saúdské ministerstvo vnitra zahájilo rozsáhlou kampaň proti terorismu poté, co ozbrojenci v květnu 2003 poprvé v zemi udeřili. Do značné míry se na ní podílí právě princ Muhammad ibn Najíf.

Vydáno pod