Vraždění Romů v Maďarsku skončilo – alespoň prozatím

Nagycsécs (Maďarsko) - Maďarští Romové si mohou vydechnout. Tamní policie po roce zatkla čtyři muže, kteří jsou podezřelí z vražd šesti Romů, včetně pětiletého dítěte. Pachatelům, proti nimž svědčí mnohé důkazy včetně testů DNA a nalezených zbraní a map, je mezi 28 a 42 lety. Fanatická nenávist vůči Romům spojila cukráře, zvukaře, vyhazovače a bývalého vojáka mírových sil KFOR, upřesňuje zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš. Podobný úspěšný zásah proti extremistům se podařil i českým vyšetřovatelům v kauze žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově.

Čtyři zadržení Maďaři jsou podezřelí v souvislosti s devíti útoky, které byly namířeny proti romským rodinám ve středním a východním Maďarsku. Policie zatkla samozvané protiromské komando minulý pátek v nočním klubu ve východomaďarském Debrecínu, kde v současné době pracovali a připravovali další útoky. Vyšetřovatelé je vypátrali díky jejich mobilním telefonům a stopám DNA, které podezřelí na místě činu zanechali.

Jeden ze zadržených odmítl vypovídat, další tři svou účast na vraždách popírají. Všichni ale do začátku soudního řízení zůstanou ve vazbě. Vyšetřovatelé našli u podezřelých šest pušek, které typem odpovídají zbraním použitým během vražedných útoků. Pokud se extremisty podaří usvědčit, hrozí jim až 15 let za mřížemi, dvěma z nich dokonce doživotí.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Orbán Kolompár, předseda romské samosprávy (OCÖ)

„Chorobné vraždění skončilo. Dva roky nemohli Romové v Maďarsku žít v klidu, dva roky nemohli spát, protože se báli o životy svých dětí.“

Maďarští Romové chystají hromadnou emigraci

Romové tvoří šest až sedm procent maďarské populace. Atmosféra v zemi houstne, protiromské nálady tu v uplynulých letech značně zesílily. Vraždění sice prozatím skončilo, Romové v Maďarsku ale nadále žijí ve strachu. „Ráno ve dvě nebo ve tři ještě sedím venku na schodech. Bojíme se. Jakmile přijede nějaké auto, hned jsme na nohou. Uklidní mě, až když vidím na jeho střeše policejní majáky,“ říká Lajos z obce Nagycsécs, jemuž zabili sestru i bratra.

Několik stovek maďarských Romů už podepsalo petici, v níž žádají o pomoc s vystěhováním ze země. Maďarsko chtějí opustit kvůli diskriminaci a hrozbě rasistických útoků. Signatáři si přejí přesídlit do Kanady, Británie, Švédska, Dánska, USA či Belgie.