Čína vyzvala USA, aby ukončily sledování u jejích břehů

Peking - Čína vyzvala Spojené státy, aby zredukovaly, případně úplně zastavily svoji sledovací činnost, kterou provádějí ve vzduchu i na moři poblíž čínského pobřeží. Výzva následuje po sérii rozhovorů, k nimž letos v této věci došlo mezi Pekingem a Washingtonem. Svůj požadavek nastolila Čína během schůzky, na níž se sešli vojenští představitelé obou zemí ve středu a ve čtvrtek k problému námořní bezpečnosti.

Podle květnové zprávy amerického ministerstva obrany kontrolovala letos čínská vojenská plavidla americké sledovací lodě v asijských vodách pětkrát. Peking operoval tvrzením, že Američané narušili čínské výsostné vody. Následně došlo ještě k šestému incidentu.

„Čína zastává názor, že neustálá americká vojenská sledovací činnost ve vzduchu i na moři a sledovací operace ve výlučné čínské ekonomické zóně mají za následek případy vojenské konfrontace mezi oběma zeměmi,“ varoval Peking. Cestou k ukončení dalších incidentů je podle čínských diplomatů omezení, popřípadě úplné zastavení amerických sledovacích aktivit v blízkosti Číny.

USA se stáhnout nechystají

Mluvčí amerického velvyslanectví v Pekingu Susan Stevensonová v reakci na čínskou výzvu uvedla, že Washington nemíní svůj postoj změnit. „USA budou nadále využívat svého práva na svobodnou plavbu, přičemž budou dále klást důraz na to, aby se vyhnuly jakýmkoli nežádoucím incidentům,“ prohlásila.

Základní problém spočívá ve skutečnosti, že Washington staví na principu, který umožňuje volnou plavbu již 12 mil od pobřeží daného státu. Peking naopak trvá na interpretaci, podle které cizí plavidla nesmějí překročit linii výlučné čínské ekonomické zóny ve vzdálenosti 200 mil od pobřeží.

K nejvážnější konfrontaci došlo mezi Čínou a USA v roce 2001, kdy se americké vojenské pozorovací letadlo střetlo asi 70 mil od ostrova Chaj-nan s čínským stíhacím strojem a muselo pak na ostrově přistát.