Replika Darwinovy plachetnice se vydala na cestu kolem světa

Ostende (Belgie) – Před dvěma sty lety se narodil britský přírodovědec Charles Darwin. Učení autora teorie o evoluci živočišných a rostlinných druhů bylo přelomové. Výročí proto připomíná mnoho různých akcí. Nejnověji plavba repliky Darwinovy lodi Beagle kolem světa. Stad Amsterdam, jak se loď jmenuje, vyrazila z belgického přístavu Ostende po stopách přírodovědcovy expedice z let 1831 až 1836. Právě tato cesta zasela do Darwinovy mysli první zárodky evoluční teorie.

Na palubě nese Stad Amsterdam především vědce. Členy posádky jsou ale i potomci slavného britského učence. Sarah Darwinová je vědcovou pra-pra vnučkou. „Těším se, že se budu dívat Darwinovýma očima 19. století na místa, která navštívil, a pokusím se zjistit, co to bylo, co ho navedlo na vývoj druhů přírodním výběrem,“ řekla těsně před plavbou.

Stad Amsterdam je replikou Darwinovy plachetnice Beagle jen na první pohled. Loď je vybavená nejmodernější technikou a je prostornější. „Jsem šťastný, že je Stad Amsterdam třikrát delší než Beagle. Naše loď měří 75 metrů, jeho 27. Máme taky míň lidí. I tak se bojím, že nebudeme mít dost místa,“ vysvětluje biolog Dirk Draulans.

Stad Amsterdam vyrazila po Darwinových stopách (zdroj: ČT24)

Celé putování bude posádka vysílat přes webkamery na internetu. Bude ale také čelit i ryze novodobým překážkám. V Indickém oceánu tak třeba propluje plovoucí skládkou. Do oblasti o ploše větší než je rozloha Spojených států snášejí mořské proudy odpad a špínu oceánu z celého světa.

Vydáno pod